Шампионски дух

Гостуваха ни олимпийската шампионка по художествена гимнастика от Токио 2021 – Мадлен Радуканова, и успешният български футболист и треньор и неин баща – Милен Радуканов

 

Новата 2022 година вече е тук! С целия свой блясък и неподправената надежда, които всички изпитваме безспирно на прага на новото начало. С безбройните обещания, които си даваме. С неограничените възможности.

Героите, които бяха първите за годината официални гости в нашето училище, са истински пример как надеждите и мечтите неизбежно стават реалност, когато човек влага трудолюбие, сърце и вяра. Олимпийската шампионка по художествена гимнастика от Токио 2021 – Мадлен Радуканова, и успешният български футболист и треньор и неин баща – Милен Радуканов, са победители в истинския смисъл на думата. Шампионският дух не е качество, което се получава даром – то трябва да бъде извоювано, заслужено и изградено. И макар и двамата да имат зад гърба си много значими и мечтани триумфи, са категорични, че човек не бива да спира да се развива и да надгражда себе си.

Мадлен нарича годината пред себе си „Годината на благодарността“ – време, през което иска да каже „Благодаря!“ на всички тези хора, които изтласкаха нея и нейните съотборнички на олимпийския връх с безпрекословната си любов и подкрепа. Вярва силно, че децата и младежите се нуждаят от добри примери, които да са близо до тях и да осветяват пътя им с яркото си присъствие. С подкрепата на своя баща, на асоциация „Докосни дъгата“, Софт прес и Btv  красивата и талантлива гимнастичка поема на път из цялата страна, за да осъществи тези вдъхновяващи срещи. Истинска изненада и огромна чест беше за всички нас, че стартира не откъде да е, а именно от СУ „Иван Вазов“ –  Плевен. За посещението й в нашето училище разказваме с удоволствие на всички вас, нашите читатели.

Специалните ни гости пристигнаха в града в студения, но слънчев обед на 20 януари. Имайки честта да ги види още при идването им в училището, нашият екип стана свидетел на невероятното им присъствие от самото начало. С национален спортен екип и широка усмивка Мадлен Радуканова прекрачи прага на нашето училище, като още на входа получи красив букет от мен, Божидара Павлова, дългогодишна нейна почитателка. Трудно се описват подобни моменти. Моменти на радост, на щастие, на дългоочаквана и мечтана среща с един от любимите спортисти.

Тихите коридори на течащия учебен час ни отведоха към физкултурния салон. Там спортуващите в момента класове бяха истински изненадани – в часа им влизаше олимпийска шампионка и високопризнат футболист! Беше толкова интересно да се види как иначе оживеният салон затихва, за да се запознае с гостите и да ги приветства. Господин Митев ги представи, а те бяха поздравени от мажоретния състав под звуците на училищния химн „Ние не сме най-добрите, но по-добри от нас няма“. В красивите движения се включи и Мадлен Радуканова, която с лекота изпълни няколко елемента с бухалки и лента. Няколко малки мажоретки бяха запленени от рисунъка на лентата и с удоволствие се опитаха да я завъртят под напътствията на каката. Като първа от по-големите ученици се престраши да пробва и Христиана от 10в, която като искрен и верен фен на художествената гимнастика не се поколеба да запечата незабравими мигове с любимата си гимнастичка. Последвахме я и ние. Ах, какво ли е чувството да завъртиш лентата на един от своите идоли – питайте Божидара и Христиана!

След това всички имаха възможността да се включат в общите снимки с именитите спортисти. Всички момичета бяха впечатлени от нейната грация, доброта и талант, а момчетата имаха честта да помогнат в осъществяването на една красива и впечатляваща гимнастическа снимка, което доведе до много разтуптени мъжки сърца! Всичко това донесе много настроение и положителни емоции.

Мадлен остави за подарък на училището гимнастическа топка с автограф. Същото направи и нейният баща. Тя раздаваше безспирно автографи на всеки, който искаше да я види по-отблизо и да запечата в сърцето си нейния пример.

Всички излязоха от физкултурния салон още по-усмихнати и заредени. Господин Митев с гордост разведе шампионите из училището, като специално обърна внимание на нашата витрина с награди от най-различни спортни, художествени, музикални, танцови и журналистически състезания. В специална витрина, където скъп спомен са оставили и други именити спортисти, скоро ще видим подаръците и на семейство Радуканови. Поспрете се и огледайте!

И не, не слагаме край. Специални интервюта както с Мадлен, така и с Милен, очаквайте в следващия брой на вестника. Убедени сме, че ни предстоят още много такива срещи.

Бъдете здрави, спортувайте, мечтайте и осъществявайте!

Божидара Павлова 10в
Зина Махмудова 12б

btv: Мадлен Радуканова стартира своята „Година на благодарността“ от Плевен

Back to top button