Шампиони в четенето

Четенето ни отнася далече от дома, но
по-важното е, че ни създава дом навсякъде.“
Хейзел Рокман

 

Учениците от 3б клас, с класен ръководител Евелина Ницова, взеха участие в Национално състезание  по четене с разбиране и завоюваха титлата ,,Шампиони“.

 

Третокласниците се присъединиха към платформата „Книговище”. Идеята на платформата е да помогне на децата да открият удоволствието от четенето, да изградят трайно желание за знание и любопитство към света. Книговище е онлайн игра за четене, в която децата печелят точки, водят си онлайн читателски дневник и се състезават с хиляди четящи от страната. Има различни въпросници, свързани с художествена и научнопопулярна литература, учебни материали и детски новини. Всичко това е направено на разбираем и интересен за децата език.

В Книговище читателите печелят точки, като с натрупването им се изкачват на следващо ниво от общо 14: Безстрашен, Пътешественик, Откривател, Изобретател, Шаман, Сенсей, Творец, Звездоброец, Разказвач, Учен, Иноватор, Вдъхновител, Благодетел и Писател.

Играта се състои от няколко лесни и интересни правила. Първото нещо, което трябва да направите, е да прочетете книга или детска новина. След това трябва да намерите въпросника към нея, като имате 30 минути да го решите и нямате право да се връщате назад. Въпросникът може да бъде решен само един път, затова трябва читателите внимателно да прочитат въпросите. Всеки верен отговор носи точки, а всеки грешен отнема половината от точките, които носи един верен отговор във въпросника. Всяка година на 15 юни играта се рестартира и започва отначало. Но спечелените награди не се губят!

В тази разширена платформа с профилите си децата могат сами да създават въпросници и интервюта и така печелят точки, а всеки месец Книговище ги отличава с купа ,,Читател на месеца“.

Благодарение на г-жа Ницова нашите шампиони имат общо 686 решени въпросника, които са им донесли 2 944 точки. Верните им отговори са 72% и са на 47-а позиция от всички класове в своята възрастова група.

 Учениците от 3б клас, взели награди от първото ниво – Безстрашен, са Венелин Трифонов, Кристина Михайлова, Мартин Пандурски, Момчил Петков и Ния Денева. До второ ниво – Пътешественик, достигнали Стефан Стефанов, Габриел Иванов и Сиана Ангелова. Целият клас участва в състезание по четене с разбиране и взе титлата ,,Шампиони“ за нашата област.

Госпожа Ницова насърчава децата към пълноценно четене с разбиране чрез активно използване на читателски дневник. Изисква редовно от своите ученици попълване и представяне на дневника с прочетените произведения. Чрез системното четене децата се научават да разбират хубаво текста и да създават мисловна картина от прочетеното. Използвайки описанията в текста, всяко дете се учи да създава образ в главата си и свързвайки отделните моменти, създава филм в ума си. Четенето обогатява речника и въображението на децата с много нови думи.

Благодарение на госпожа Ницова учениците от 3б клас имат осигурена библиотека в класната стая. Книгите са дарени от настоящи и бивши ученици. Третокласниците избират книга и в срок трябва да я прочетат и върнат в класната библиотека. Каква по-хубава подкрепа по пътя на израстването на читателя!

На отдадените на четенето ученици от 3б клас пожелаваме хубаво лято и много бъдещи успехи!

Яна Янева, 7б

Back to top button