Седмокласниците отбелязаха Деня на жената

На 06.03.15г. в Зала „ Европа“ на СОУ „Иван Вазов“ ученици от VII б клас, заедно с класната им ръководителка – Китка Съйнова, организираха и осъществиха рецитал, в който седмокласниците прочитаха пред публика свои произведения, писани специално за майките им- есета и стихотворения. В поетичната вечер участваха учениците: Виктория Панова, Силвия Тачева, Славена Късовска, Ванеса Янчева, Валерия Балдузанова, Емила-Лилия Петрова, Иванна Андреева, Деница Иванова, Огняна Габровска, Камелия Григорова, Ивана Христова, Сияна Максимова, Калина Ангелова, Алиша Асанова, Ванина Влахова, Лора Гаврилова, Ния Попова, Дара Дойнова, Сияна Генадиева, Цветан Кръстев и Александър Георгиев.

 

Мероприятието започна с приветстване на родителите и продължи с рецитал. Всеки ученик бе приготвил произведение, специално написано за присъстващите майки. Дамите в залата бяха видимо развълнувани. Атмосферата в помещението беше много емоционална, от думите на младите писатели се усещаше гордостта, която изпитват от своите майки, обичта, която е излизала от сърцата им, когато са изписвали всяка една дума, за да създадат един обикновен на вид текст, но носещ много радост на родителите.
Творчеството на вазовците, съчетано с рими и различни литературни средства, беше изпълнено с благодарствени думи към родителите, с мили изрази, описващи и възхваляващи красотата на майката, нейната постоянна грижа и лишенията, на които се подлага една жена. Прозвучаха есета, които носеха нежните названия: „Обичам те, мамо!“. „ На майка ми“, „Ти си моят пример“ и „ От всичко на света най-обичам мама“. Само от заглавията на творбите се изразява идеята на авторите и към кого е насочено произведението. При представянето пред публиката личеше видимото вълнение на младите автори, което се прехвърли и върху гостите в залата.
Събитието завърши с обръщение на г-жа Китка Съйнова към родителите и гостите в залата. Думите й бяха изказани с голяма гордост, след като видя, че трудът, положен от нейните ученици, определено успя да направи самото мероприятие приятно за всички присъстващи. Г-жа Съйнова благодари на родителите за тяхното внимание и затова, че са се отзовали на нейната покана. Всички ученици зарадваха амбициозната учителка като й подариха много и различни цветя, придружени с подаръци, а тя със сълзи от радост прие всичките букети. Родителите благодариха на ръководителката за прекрасното тържество. „ Беше изключително мило!“, сподели една от майките.
Седмокласниците обаче не спират да творят. Доказателство за това е и стихотворението на Дара Дойнова, което носи нежното заглавие „Мама”. Оставяме Ви да му се насладите:

 

Тя ти осветява
пътя в тъмнината
с нейната
безкрайна доброта!

Тя те вразумява
когато мислиш,
че е краят
на света!
Защото тя-
това си ти,
най- добрата, най- добрата
майка на света!

Ти се стараеш
за моята усмивка,
но когато те погледна
не е нужно ни слово,
ни нищо, за да разбера,
че аз съм най-щастлива,
най- щастлива на света!

Ивана Митова, 11л клас

Back to top button