Седмица на приятелство в Чехия

В периода от 25.05. – 30.05.2014г. в гр. Клаштерец над Охри, Чехия, ще се състои деветата мобилност на международния проект „Повече дървета? Да, моля!“, в който СОУ „Иван Вазов“ – Плевен е успешен партньор.
Ученици и учители от деветте държави, участници в проекта ще се свързват чрез различията си; по време на мобилностите ще се потапят и преживяват различния стил на живот, природа и култура в партньорските държави. В сърцето на проекта лежи една основна цел: да се преживее екологичната култура на другите народи и да се задълбочат знанията за околната среда.

На последната партньорска среща, която ще се състои в чешкото градче, представители от българска страна са старши учители в начален етап Цецка Василева – координатор на проекта, Кося Евтимова, Маргарита Стефанова и второкласничките Виктория Ованнисян и Кристина Филипова. Всички те са в трескаво очакване, нетърпеливи и заинтригувани, привлечени от красотата на Чехия. Но… естествено преди да се насладят на всичко това, трябва да се потопят в екологичната атмосфера на сцената на културния дом в Клаштерец над Охри, където учениците от България, Естония Испания, Полша, Португалия, Румъния, Турция, Хърватия, Чехия трябва да изпълнят поставената последна задача – международен мюзикъл на тема „More trees? Yes, please?“.

 

Преди пътуването за последната работна среща учениците от втори клас направиха проектна дейност – семеен празник с екологични насоченост и изнасяне на българската част от мюзикъла. Родителите на малките ученици от 2а клас се оказаха най-позитивната публика, която даде „българска благословия“ на децата и пожела успешно и достойно представяне на нашата група в Чехия. Второкласничките ще внесат много емоция на сцената с неповторима артистичност, мелодия и ритми на български народни песни. Ще се презентира българската тема от мюзикъла “Приложението на дървото в живота на хората“. Авторската песен по текст и музика на полските учители става химн на проекта. Тя ще се изпълнява от всички участници на сцената на работния език – английски. За всяка държава е написан стих. Вазовски деца вече пеят и танцуват на нея.

План-програмата за пътуването до Чехия по Comenius ще остави много добри впечатления от: градчето Клаштерец над Охри със средновековния си замък; от трите чудеса на чешкия град Карлови Вари-уникална природа, лечебна вода, архитектура; както и от старата, но цивилизована и подредена столица Прага.
Заключителната визита в Základní škola в малкото чешко градче ще се превърне в символ на приятелството на деца и учители от 9 държави, 9 града, 9 училища. Приятелството, което започна преди 2 години, ще остави своя отпечатък в нашите сърца завинаги!
Нека е ползотворна и финалната визита в европейска Чехия!

 

 

Back to top button