Седмица, посветена на народните будители

Един от най-светлите български празници е този на народните будители. Ако обърнем поглед към нашето минало ще си спомним, че е имало много трудни и тежки времена. Именно тогава се явяват будителите – книжовници, писатели и революционери, които със своето дело и отдаденост завинаги остават в нашата история. Днес ние трябва да ги помним и ценим, и да следваме техните завети.

За учениците от III а, III г, III д, Iв и I д клас изминалата седмица бе изпълнена с вълнения и емоции, тъй като те се включиха в много дейности, посветени на Деня на народните будители.

Учениците от III а , III г и III д клас проведоха състезания по краснопис, като преписваха текстове, посветени на Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Априлов, Петър Берон и Иван Вазов и др., и украсиха по свой избор страниците. За проявеното старание всички получиха грамота от своя класен ръководител. Самостоятелно попълваха работни листове, посветени на будителите и с изработените материали украсиха своите класни стаи.

В следващите дни учениците от III а клас се запознаха с презентация, посветена на будителите, разглеждаха снимки на класната стая в Априловската гимназия, в която за кратко е преподавал Неофит Рилски и разговаряха за обучението на учениците в миналото. Подредиха мисълта на Паисий „Българино, знай своя род и език!“ и откриваха имена на известни будители в игрословица.

Третокласниците четоха откъси от книгите „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон и „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Разгледаха и бяха силно впечатлени от стари български книги, на чиито страници откриха букви, които днес не се използват и не се изучават в училище. С тези книги, както и с любими книги от български автори, подредиха кътове в класната стая.

Четоха популярни стихове за деца от Иван Вазов и с вълнение слушаха песните, създадени по тези текстове.

На 27 октомври учениците от III а клас проведоха викторината „Низ светли имена“. Разделиха се на два отбора и получиха стикери с името на своя отбор. Всички отговаряха на въпроси, свързани с делото на някои от будителите – книжовници и писатели. Двата отбора се представиха много добре и за награда получиха химикалки, моливи и книгата „Моята първа книжка за народните будители“.

В този ден учениците от класа, които прочетоха най-много книги през лятната ваканция – Доротея Маринчева и Йоан Генов, получиха грамота и книга. Празникът завърши с песента „Ден на будителите“.

Учениците от III г клас проведоха много емоционално състезание в класа под надслов „Кои са народните будители и с какво са допринесли за нашето израстване“. Класът беше разделен на три отбора, които се състезаваха помежду си. Тричленното жури, което оценяваше техните знания, беше от родители. Ролята му беше много затруднена, защото всички ученици се бяха подготвили и се представиха отлично. След това представиха на учениците от Iв клас делото на будителите и им подариха предизвикателство – лика на Иван Вазов, който първокласниците трябваше да очертаят и разпознаят. На раздяла всички изпяха песента „Ден на будителите“.

На 28 ноември учениците от I д клас гостуваха на учениците от III д клас. Третокласниците представиха рецитал, с който разказаха на малките гостенчета за предстоящия празник. Всички заедно се запознаха с кратък филм, представящ делото на Паисий Хилендарски. Гостите разгледаха постерите, подготвени от третокласниците и на тях разпознаха ликовете на Иван Вазов, Васил Левски и Христо Ботев, а накрая заедно изпяха песента „Ден на будителите“. За усилията и положения труд третокласниците бяха зарадвани с подарък – „Моята първа книга за Народните будители“.

Празникът ще отмине, но в сърцата на децата ще останат събрани в едно емоции, знания и гордост, че са последователи на делото на народните будители.

Красимира Найденова

Back to top button