Сбогом, миличко букварче!

С много вълнение, но и малко тъга учениците от I“б“ клас затвориха и последната страница на своите букварчета. Това важно за първокласниците събитие се проведе на 23.03.2022 година в уютния кът за четене в училището ни. Наши гости бяха г-жа Радинка Иванова – редактор на училищния вестник и преподавател по български език и литература, г-жа Магдалена Димитрова – преподавател ГЦОУД 1-4 б, г-жа Сидония Искренова-Тодорова – представител на родителите.

Първокласниците вече изучиха всички букви и преминаха успешно през първия си „изпит“. Всяко дете получи малка книжка с пословици и мъдри мисли за учението и книгите. Всички показаха завидни умения не само в четенето, но и в тълкуването на мъдростите. Гостите ни също се справиха отлично с тази задача. Доказаха, че и те са били прилежни ученици.

Госпожа Радинка Иванова поздрави малките читатели и изказа надежда, че в бъдеще ще продължат съвместната си работа, че ги очаква да се включат като бъдещи репортери в училищния вестник. За всяко дете бе подготвила символичен ключ към знанието, който ще разкрие пред тях нови светове, ще ги поведе към големи успехи и ще ги направи победители. А първокласниците обещаха, че ще пазят ключето до сърцето си и винаги ще се стремят към още по-високи върхове на знанието.

Много емоционално бе сбогуването с буквара. Припомнихме си вълненията от деня, в който отворихме първата му страница и стъпка, по стъпка стигнахме до последната буква.

Сбогом, мъничко букварче,
мой учителю любим!
Весело ми е, макар че
трябва да се разделим!

Госпожа Иванова представи новата читанка, вдъхновено прочете първото произведение в нея  и разкри пред учениците красотата и силата на българската реч. Обърна внимание как чрез думите можем да обходим цялата родина, да надникнем в красивите ѝ кътчета, да усетим аромата на цветята.

С много трепет малчуганите разгърнаха читанките. Запленени от магията на словото и красивите илюстрации, започнаха веднага да четат и сякаш искаха на един дъх да погълнат всяка страница.

Този необикновен учебен час бе истински празник за нас!

Мили първокласници, не спирайте да мечтаете и да откривате вълшебства, не спирайте да търсите и задавате въпроси. Отговорите ще намерите в хубавите книги.

Маргарита Нейкова, класен ръководител на I “б“клас

 

Back to top button