Сбогом, Букварче! Здравей, Читанке!

На 21 март 2017 година, в празнична атмосфера и пролетно настроение учениците от 1 „г“ клас си взеха сбогом с любимото букварче и тържествено получиха своята читанка.

В библиотеката на НЧ „Съгласие 1869“ –  гр. Плевен, първокласниците  показаха знания за родната азбука, пяха и рецитираха, вълнуваха се.

Домакините от библиотеката любезно бяха подготвили изненади за своите малки приятели – ценен безплатен абонамент за срок от една година и любопитни рекламни материали. В тях те прочетоха каква е молбата на книгата и обещаха да се вслушат в нея и я спазят.

Атмосферата на библиотеката заинтригува децата със своята магичност и добронамереност, с благодатната си тишина, с тайнствения мирис на книгите. Служителите ги въведоха в библиотечните правила, разкриха им богатите възможности на правото да си читател. Учениците бързо разбраха и приеха отговорностите да си такъв – дори като читател вкъщи, на собствените си учебници и енциклопедии.

Още на следващия ден желанието за среща с книжките беше осъществено – малките читатели се възползваха и взеха първите книжки за прочит. Поеха ангажимент да разкажат прочетеното на своите съученици.

Във връзка със Седмицата на книгата първокласниците пожелаха да се включат в различни прояви, свързани с четенето, а в този техен стремеж домакините от библиотеката ще ги подпомогнат с добри съвети.

Връзката, училище – библиотечна институция, съществува. Тя е в полза на децата. Контактът с книгата е нещо изключително важно за младите хора, когато става дума за бъдещата им реализация. Нека нашите ученици не спират да четат, защото книгата е мостът към знанието!

Малки читатели, в съвременния ни живот книгите спокойно могат да застават наред с компютъра, ръка за ръка да ни водят по пътя на знанието и мисленето, да ни обогатяват с емоции и мъдрост, да ни водят към необозримото.

Снежанка Лишкова, класен ръководител на 1 „г“ клас

 

Back to top button