С поглед към националния кръг в състезанието по IT „Знайко”

На 12 март се проведе областният тур на националното състезание „Знайко” по информационни технологии за ученици 1–4 клас. В СОУ „Иван Вазов” имаше група ученици от областта, които мериха сили за класиране и участие в последния 4 кръг – национален. Състезанието се организира от Сдружение „Образование и технологии” с подкрепата на Майкрософт – България. 
Ученици от цяла България участваха в четири състезателни групи – 1, 2, 3 и 4 клас. 170 участници от различни градове и села в България се явиха в състезателна група 3 клас. Темата беше „Празниците през месец март”. Под контрола на квестори в компютърните кабинети в страната учениците създадоха самостоятелни проекти, работейки върху теми по избор – Баба Марта, 3 март, 8 март и Първа пролет. Имаха свободата да използват разнообразни софтуерни продукти – програмите Microsoft Office Word, Power Point, Paint, Movie Maker, Photo Story.
Класираните на първите тридесет места по класове отиват на националния кръг, който ще се проведе във Велико Търново. Сред тях е ученикът от трети клас на СОУ „Иван Вазов”, гр. Плевен – Илия Яворов Петров с научен ръководител Наталия Иванчовска, учител по информатика и информационни технологии. Той е единственият класиран представител от третокласниците на град Плевен.
Задачите за 3 клас представляваха реализиране на самостоятелни творчески проекти. Третокласникът използва програмите Microsoft Office Word и Paint за:
• описание на фантастичния герой Драгърс чрез рисунка и слова;
• поздравителна картичка за Баба Марта с измислен от ученика дизайн и нетрадиционен поздрав.
Илия споделя, че са го запалили за участие неговите съученици и учителката по ИТ госпожица Иванчовска. За него, както и за екипа от ученици, които участваха в областния кръг на състезанието, е била изненадваща първата задача. Досега е била свързана винаги с българския език и ИТ, а сега трябваше да творят самостоятелно компютърна фантастична рисунка и да опишат героя на нея. Казва, че в първия момент се е изплашил, но после му дошла идея, което е поредното доказателство колко важно е новите информационни технологии да са част от образователното ежедневие на учениците още в началния етап на образованието.
Третокласникът Илия Петров се готви вече за националния кръг на състезанието. Дадена е тема „Хората и Космосът”. Още е в размисъл какво ще бъде неговото пътешествие – извънгалактическо, на Луната или на Марс… Каква ще бъде неговата космическа история, ще разберем на 7 май, когато е заключителният етап на Знайковците от цялата страна.
Да пожелаем успех на упорития състезател в старопрестолния град!

Back to top button