С малки крачки по пътя на една добра идея

За поредна година учениците от трети „б“ следват своя начин да помагат на Природата. Така започна и тази учебна година. Госпожа  Цветомира Стойчева организира своя клас и на 17. 09. 2016 год. нейните ученици предадоха в пункт за хартия изписани тетрадки и учебни помагала от миналата учебна година. С получените средства учениците се почерпиха, като изядоха в горещия септемврийски ден по един сладолед и бяха обект на внимание от по-малките деца в училищния двор.

Тази учебна година в 305 стая, учениците от II „б“ и III „б“ клас ще събират разделно отпадъците. Не е толкова трудно и е наложително, всички да направим нещо в тази посока, защото  Земята  е нашият дом.

С използването на рециклирана хартия в ежедневието си хората  биха помогнали за спасяването на хиляди дръвчета и за опазването на околната среда.

Ето няколко важни факта, които трябва да знаете, преди да решите каква хартия да използвате в бъдеще:

  • 1 тон рециклирана хартия спасява 13 дървета;
  • 1 тон рециклирана хартия спестява 4100 киловатчаса електроенергия, 2,5 барела нефт, 31780 литра вода и 4 куб.м. площ в депото за отпадъци;
  • За преработка на 1 тон рециклирана хартия се употребяват едва 60% от ресурсите, необходими за производство на 1 тон първична хартия;

Любопитно:

За отпечатването на неделното издание на Ню Йорк Таймс трябва да се отсекат 75 000 дървета.

За отпечатването на последната книга от поредицата за Хари Потър в САЩ трябвало да бъдат отсечени 400 000 дървета, ако издателите не били решили да използват само рециклирана хартия.

Факт е, че не може да се спре употребата на хартия, но наш е изборът каква хартия да използваме и как това решение ще повлияе на нас и околния свят!

Нека мислим повече в зелено!

Back to top button