С хубавите книжки – приятели завинаги

Тези дни в трети а клас бе особено оживено. По повод Националната седмица на четенето третокласниците очакваха с нетърпение посещението при децата от първи б клас. Вълнението им бе толкова голямо, че Йоан от 3 а сподели, че е „в състояние на сценична треска“. Но любопитните и усмихнати очички на малките първолачета успокоиха емоциите.

Гостите се представиха и разказаха, че много обичат да четат книги, а всяка една за тях е безценен дар. Те прочетоха по роли приказката на Георги Райчев „Най-хубавото птиче“ и след това на своите домакини задаваха въпроси върху текста.

Първокласниците слушаха с интерес непознатата приказка и с желание отговаряха на поставените въпроси. Те научиха, че не само при хората, но и при птиците децата са най-ценното. Най-смелите от тях се изявиха пред каките и батковците, като четоха по роли интересни текстове от букварчето. Показаха, че под грижите на своя класен ръководител, госпожа Виктория Великова, все по-уверено напредват в изучаването на буквите и в четенето. Споделиха, че много обичат да слушат приказки и очакват с нетърпение мига, когато самостоятелно ще прочетат първата книжка.

При тази среща научиха, че всяка книжка очаква с трепет да попадне в нежните ръце на много и жадни за знания деца. Но и книгите имат гореща молба към децата. Не трябва да ги държат с нечисти ръце и да драскат по тях, за да са хубави. Не трябва да слагат молив между страниците им, за да не ги разкъсат, а да поставят разделител. Не трябва да прегъват ъглите на страниците и да ги захвърлят на масата или пода, за да не ги огорчат.

Като награда за успешното представяне първокласниците получиха от гостите интересни подаръци – картинки за оцветяване с героите от прочетената приказка и страничка с молбата на книгите, за да не я забравят и да бъдат внимателни с тях. Те научиха, че „книгите са най-тихите и най-верните приятели на всички нас“ и е много важно всеки човек да чете през целия си живот.

Всички заедно се насладиха на прекрасните детски песни „Книжка имам сладкодумна“ и „Щом отворя шарената книжка“.

Гостуването завърши със снимки за спомен и обещание, че тази среща няма да е единствената. А на своите нови приятели третокласниците пожелаха бързо да се научат да четат, да се сприятелят с хубавите книжки и те да бъдат техни приятели завинаги.

Красимира Найденова

Back to top button