Родолюбци от четвърти клас

Стихотворението „Аз съм българче” вдъхнови малките родолюбци от четвърти клас при СОУ „Иван Вазов”. На 1 юни – празник на детето, най-красивите цветя бяха нашите стотина четвъртокласници. За тях прозвуча последният звънец и те получиха свидетелствата си за завършен първи етап от основното образование. Сбогуваха се със своите първи учители – тези, които ги учиха на вдъхновяващи стихове, и заедно деца и учители доказаха своята принадлежност към най-прекрасната и неповторима родина – България. Чрез рецитиране на стихотворението „Аз съм българче” те направиха своя поклон към нашето отечество и към патрона на училището. Творчески ентусиазъм бе обхванал децата от България, благодарение на образователния портал Академика БГ, който организира най-масовата инициатива – едновременно рецитиране на стихотворението „Аз съм българче”. Ключовите думи от безсмъртното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов са белязали поколения българчета. Четвъртокласниците от нашето училище са го научили наизуст като стихотворение и като песен. Те споделиха това на тържествения концерт по случай края на учебната 2010/2011 година.
В 10 часа, заедно със заявилите участие от цялата страна, отекнаха стиховете „Аз съм българче…”. На една от съвременните придобивки в СОУ „Иван Вазов” – спортното игрище с изкуствена трева, се строиха децата от четирите паралелки. Бяха изпълнени с много настроение. Всяка паралелка си беше избрала и по един малък учител – свой съученик. Те умело се справиха с поставената задача. Слушаха внимателно приветствието от името на държавния глава, който е патрон на проявата. То беше прочетено от класната ръководителка на 4в клас Мая Декова. Трайно впечатление оставиха думите на Георги Първанов: „ …в този миг всяко българско дете се чувства не само гражданин на света, но и на своята родина. Рецитирайки, то знае, че неговите връстници произнасят същите слова в същото време. Това несъмнено дава усещане за принадлежност към една общност, към общите корени, към българската нация.”
Учениците от 4б клас с класен ръководител Евелина Ницова носеха пъстри балони като цветята на земята. Първи юни е ден на детето. И за песен, стих, радост и гордост бяха отворени и сърцата на децата. Във всеки от балоните, които полетяха в простора, имаше символични послания от децата:
„България, това всъщност сме самите ние.”
„Със стихотворението „Аз съм българче” ние чувстваме България в сърцата си и я виждаме със собствените си очи.”
”Аз се чувствам горд, че съм българче и обичам планините на България.”
„Вяра и Надежда, че ще променим България и тя ще стане още по-прекрасна.”
„Горд съм, че съм син на юнашко племе.”
На тържеството присъстваха Димитър Митев – директор на СОУ „Иван Вазов”, гост от Община Плевен, представители на училищния вестник, начални учители и родители.
Уважаеми ученици, учители на четвъртокласниците, нека пред лицето на нашето училище, което носи името на автора на стихотворението „Аз съм българче”, да ви кажем от сърце най-простите, най-човешките думи – благодарим ви за участието във вълнуващото събитие, истински Родолюбци!

Родолюбци
Back to top button