Родители и деца в клуб по конна езда

В слънчевия следобед на 4 ноември, след учебните часове, учениците от 3 „б“ клас посетиха клуба по конна езда „Гигант“ Плевен по инициатива на своите родители. С голямо вълнение и трепет децата очакваха срещата си с кончетата. А всички знаем, че животните и  децата имат естествена връзка. На повечето малчугани, очите им светват, като видят космат приятел и те изглеждат привлечени да направят връзка с него. Тази специална връзка е повече от приятна гледка. Тя е искрено и вечно приятелство.

И днес се случи точно това. Децата с интерес наблюдаваха язденето на десетгодишната Йоанка и нейния кон. Заедно с треньора си представиха различните конски походки. Третокласниците разбраха, че преди яздене кончето трябва да се раздвижи и да загрее чрез няколко обиколки с най-бавната конска походка ходом. Веднага направиха асоциация с началото на часовете по Физическо възпитание и спорт, когото и те загряват с  различни упражнения, за да се предотврати появата на травми. Досетиха се, че спортистите също загряват преди състезания. След това наблюдаваха с любопитство как при облекчен тръст ездачката става на всеки такт от движението на коня. Научиха и за съкратен тръст, при който ездачът стои изправен. Видяха и най-бързата походка на коня- галоп, която е най-изтощителна за животното.

След демонстрацията деца и родители наблюдаваха как ездачката се грижи за коня си преди прибирането му в конюшнята. Тя свали цялото оборудване  и изчака да изсъхне потта му, за да среше козината. През това време любознателната публика задаваше интересни въпроси на ездачката и треньора: „До колко години живеят конете?“, „Кога си лягат вечер?“, „На какво спят?“, „До каква възраст се състезават?“, „Кога се къпят?“ и получаваха компетентни отговори.

От Йоанка научиха какво е специалното в облеклото на ездача. И това, че освен клинът и ботушите, каската е неизменна и много важна част от облеклото му. Тук също не липсваха асоциации с карането на колело, тротинетка, ролери, които също изискват носенето на каска, за да се предпази главата от удари. Впечатлиха се от разказа на треньора, че хранят любимците си със специални гранули за коне, както има такива за кучета и котки. Интерес предизвика и това, че подковите са обувките на коня. Видяха четки и чесалки за козината му. Хареса им факта, че понякога за състезание се правят прически на гривата и опашката на конете и за това има аксесоари.

Още много грижи са нужни от страна на хората, които отглеждат коне – хранене, поене, чистене на конюшнята – домът на конете, грижи за здравето и хигиената на животните, безсънни нощи на гледачите, когато кончетата са болни и др. Например зъбите им се изпилват на всеки шест месеца, защото те растат през целия им живот. И това се извършва от конен стоматолог. Видяха бременна кобила и научиха, че бременността при тях трае, както при хората, девет месеца. Помилваха я и пожелаха да се роди здраво и силно конче. Обещаха отново да дойдат, за да го видят.

Децата искрено се радваха на новите си приятели и нямаха търпение да ги докоснат. Оказа се, че не малка част от третокласниците вече са яздили кон и не се притесняват да го помилват. Имаше и такива, които със страх пристъпиха към животното. Но когато го докоснаха, усмивка грейна на лицето им. Смело погалиха кончето и връзката между тях вече беше изградена.

Тъй като конете са много социални и отзивчиви, при общуването си с тях децата  изпитаха много положителни емоции, научиха се на нови усещания – търпение, спокойствие и разшириха своя кръгозор. Днес се роди се едно ново приятелство между вазовчетата и кончетата на клуба по конна езда „Гигант“ Плевен. Родителите си тръгнаха доволни, че са подарили това прекрасно преживяване на децата си.

Станка Ненчева класен ръководител на 3 „б“ клас

Back to top button