Разказвачът на приказки…

По повод Международния ден на детската книга и във връзка със спечеления проект по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеката като образователна среда“, в Къта за четене се осъществиха срещи, свързани с популяризирането на четенето сред учениците. Гости бяха Разказвачът на приказки Константин-Кирил Иванов, който представи доц. Христо Сантулов с неговата двуезична детска книжка ,,Миши-Маши от портокаловата къща“ и авторката Лили Спасова с книгата ѝ „Уана. Една морска история“.

Второкласниците от нашето училище бяха впечатлени от това, че Христо Сантулов е роден в бедно и неграмотно семейство, но въпреки трудностите, с много труд и упоритост, успява да завърши средно и висше образование. Преподавал е в училища и университети, написал е детски книги с приказки и повести.

Децата с интерес слушаха представянето на книжката, в която се разказва за приключенията на три малки мишлета – сирачета, които живеят в странна къща, наречена от съседите Портокаловата къща. Миши-Маши е главната героиня и най-голямата от трите мишлета, която се грижи всеотдайно за по-малките си сестричка и братче. Голямата ѝ доброта и съобразителност, умението ѝ да танцува и да се справя с трудностите, впечатли малките слушатели. Интересно им беше, че в книжката текстът е на два езика – български и английски, тъй като във втори клас учениците направиха своите първи стъпки в изучаването на английския език.

Вълнуваща беше и срещата с детската писателка Лили Спасова. В книгата и „Уана. Една морска история“ учениците се запознават с една любопитна и обичаща танците рибка, както и с други нейни приятели, обитатели на Голямото синьо море. Това е приказка за приятелството. Историята докосна второкласниците и ги провокира да разкажат за тайните на морските дълбини, видовете морски обитатели и начина им на живот, което знаят от прочетените енциклопедии.

Най-нетърпеливите читатели си закупиха книжките и получиха автографи от авторите.

Срещите с Разказвача на приказки, доц. Христо Сантулов и Лили Спасова оставят трайна следа в съзнанието на учениците с интересните истории за приятелството, добротата и толерантността, в които с вълнение се потапят деца и възрастни.

 

Back to top button