Разкажи ми какво работиш! Може би ще стана като теб …

Това е инициатива, която има за цел да приобщи големите към училището от една страна и от друга да опознае деца и родители от втори б клас.

По време на провеждането й учениците постепенно се запознават с важни компоненти на предприемачеството, а това е инвестиция в бъдещи пораснали успешни хора.

Като най-достъпно до възприятието на второкласниците първоначално те се запознават със значението на професиите. Разбират, че някои хора предлагат стоки, а други- услуги. За всеки положен труд се полага възнаграждение. Дават се примери, като най-много размисли и интересни мнения поражда въпроса „ Какво работят директорите, кметовете, президентите?“

При поднасянето на тази тема пръв гост на класа беше г-н Детелин Далаклиев-старши. Старши, защото малкият Детелин Далаклиев е ученик във втори б клас. Известният олимпийски шампион по бокс прие с голяма охота поканата. Включи се активно по време на часа, като в същото време разказа за успехите си, упорития труд и в училище, и в спортната зала. Децата видяха и имаха възможност да докоснат някои от медалите на шампиона и боксовите му ръкавици. Разбраха, че усилието винаги се възнаграждава. Накрая уверено отговориха вярно на въпроса спортните треньори стока или услуга предлагат. И естествено повечето пожелаха да бъдат именно такива когато пораснат.

Не по-малко интересно протече гостуването на г-жа Марина Гуришик главен технолог в Олива АД гр. Кнежа и горда майка на двама отлични ученици Миат и Богдан Дюришич.

Марина запозна подробно децата с пътя на олиото от растението до пресования продукт. Донесе и много нагледни материали като ядки, кюспе, обелки от семки, за които обясни, че се използват за задвижване на пресите, като се използва енергията на парата, която се получава при изгарянето. Учениците от втори б клас видяха и олио, получено на различни етапи. Получиха и подарък- по пакетче сурови ядки.

Госпожа Гуришик участва и при запознаване на учениците с понятия данък, доход, нужда и желание. По заинтригуващ начин децата разбраха смисъла от данъците и необходимостта всеки работещ да отделя пари за нуждите и желанията си.

Всеки гост в края получи подарък от паралелката- малка цветна книжка с добри пожелания като се подканя сам да приложи страничка към книжката с пожелания към самия себе си, защото човек трябва първо да цени себе си, за да бъде оценен от другите.

Така подетата инициатива ще тече в продължение на цялата учебна година и децата от класа с нетърпение очакват следващите си гости.

Евелина Ницова

 

децата

Back to top button