Раппесен и мартеници подариха наши ученици …

Раппесен и мартеници подариха наши ученици на участници в международна среща

В края на февруари приключи четиридневното гостуване в полския град Ополе на група ученици от СОУ „Иван Вазов” – Плевен. Весела Маринишева, Ниляй Метинова, Иво Колев  и Севда Маркова  и техните ръководители – Надя Тодорова и Мариела Тодорова, представиха страната ни на четвъртата мобилност по проекта „Пътуване между културите” по международната програма „Коменски”.

След топлата среща на домакините от Ополе, нашите ученици участват в  три работни срещи, на които работят по зададени проблеми. На третата работна среща те представят крайния продукт от съвместната си работа. Представеният от нашите ученици продукт е безспорно оригинален – раппесен, в чийто текст са вплетени решенията на проблемите, по които са работили – алкохол и наркотици, безработица, миграции, проблеми на младежта. На фона на песента плевенскитепредставители са подарили мартеници на всички участници в срещата и брошури с текста на песента. Песента се хареса от всички и запяхме заедно, разказаха нашите деца след завръщането си от Полша. Събитието е намерило отзвук и в местната преса, която е отразила работата по проекта и предстоящите дейности.
Работното посещение е съпътствано и от интересна културна програма, включваща посещение на градовете Величка и Краков. В Солната мина на град Величка младежите имат възможност да се запознаят с начините за добиване на сол, както и с интересните зали под земята, параклис, подземно езеро и др. Краков очарова посетителите със своите катедрали и средновековни сгради, но Историческият музей в града определено се оказва най-интересен за гостите. Там чрез  холограмни изображения и звукови ефекти се пресъздава атмосферата на средновековен Краков.
На всички участници в срещата по проекта са връчени сертификати за участие.

Източник: infoPleven.com

Back to top button