Пролетна екскурзия на IIв и IIе клас

Слънчево майско утро!  Ние,  учениците от II „в“ и II „е“ клас с учителите Силвия Георгиева и  Олег Маринов, потеглихме за Габрово. Придружаваше ни екскурзоводът Асен от ТФ „ВИСТ“- Плевен.

Асфалтът блестеше. Макове полюшваха главиците си за поздрав. Екскурзоводът привлече  вниманието ни с интересния си разказ за Ловеч. Припомни за моста на Колю Фичето, за единствения в Европа виртуален музей на водата. Деца запяха „Песен за Апостола“, други не пропуснаха да отбележат, че Ловеч е родното място на първия български космонавт Георги Иванов.

Туроператорът ни информира  за Деветашкото плато и пещерите, в които са открити доказателства за най-ранното човешко съществуване. Преминавайки през Севлиево,  обяснясни за средновековната крепост Хоталич, която се намира на 4 км от града. За момчетата беше интересно да научат, че в с. Сенник има къща-музей на Дан Колов – световноизвестен български борец , легенда в бойните спортове.

Дългоочакваният момент вече е реалност! Пристигнахме в  родния град на Ран Босилек, авторът на стихотворенията „Родна стряха“, „Родна реч „. Каменната фигура на Рачо Ковача се извисяваше на остров в река Янтра.

Автобусът пое по стръмен път в красива местност, потънала в зеленина и спря пред Планетариума. Настанихме се в звездната зала и затаихме дъх. На куполообразен екран наблюдавахме движенията на небесните тела, отправяхме към лектора въпроси за Слънцето, планетите, Луната, за НЛО, за „падащите звезди“. Бяхме впечатлени от макетите на Слънчевата система, изработени от по-големи ученици.

Вълненията от преживяното се засилиха, когато прекрачихме сградата на Националната Априловска гимназия. Там се намира Националният музей на образованието. Разгледахме  експозицията в залите  – възрожденски учебници, помагала и пособия, възстановка на килийно училище, възстановка на взаимно училище.Узнахме за делата на родолюбиви българи. В двора на Първото светско училище беше подредена изложба „Алея на знанието“, посветена на 230 години от рождението на Васил Априлов.

Отправихме се към Етнографския музей „Етъра“. Там  – къщи, дюкянчета, водни технически съоръжения (валявица, тепавица, караджейка), калдаръмени улички пресъздаваха бита на балканджиите  в епохата на Възраждането. Наблюдавахме работата на майстори в различни занаяти – грънчарство, дърворезбарство, кожухарство. Много се зарадвахме на червените петлета в шекерджийницата. В Музейния детски кът „Открий какво умееш“ някои от второкласниците оцветиха глинени изделия, с които да зарадват близките си. Игри на воля на зелената морава пък предпочетоха други деца.

С весели песни потеглихме към родния град Плевен.

Силвия Георгиева

Back to top button