Професия кмет за второкласници

Кметът Найден Зеленогорски участва като доброволец във 2Д клас в урок „Професиите в нашето семейство” по програмата „Джуниър Ачийвмънт”. По забавен начин в играта „Познайте професията” децата изтегляха различни предмети от „вълшебна” торбичка и разказваха в коя професия те могат да се използват, за да покажат наученото дотук. Едно от тях изтегли сребисто знаме със златист герб с изобразен графично параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Детето разказа, че това е символът на Плевен, който се намира до сградата на Общината, където работи кметът. 
Найден Зеленогорски беше поканен да разкаже за професията кмет. Той започна децата с управлението на града и обясни, че в Общината работят хора с много различни и интересни професии. Децата имаха много въпроси, сред които най-изненадващ беше дали кметът би им позволил за един ден да управляват града. В отговор той ги покани да го посетят в Общината, да видят всичко в действителност и да преценят.
Малчуганите пък разказаха колко са предприемчиви и как са се научили да печелят “честни пари” като продават произведени от тях стоки. Съвсем тематично те му подариха книга, изработена от тях, в която са нарисували всички професии, с които вече са запознати.
Вторият гост доброволец в часа на 2-окласниците беше пилотът Тихомир Димитров. На много достъпен език той разказа как поделя отговорностите си между небето и земята един военен пилот. Обясни колко много е учил и се е подготвял за тази професия. Децата бяха силно заинтригувани от летателния костюм, специалната шапка с микрофон, бордовия дневник, които той беше донесъл в класната стая. Всички разбраха колко отговорна е тази професия и някои вече си я избраха. Летецът ги поздрави за добрите бизнес инициативи и като родител ги посъветва много да учат, защото образованието е тяхното бъдеще.

Източник: Посредник

Back to top button