Проектът ПИ

Никое число не може да се похвали със славата на Пи. Но знаем ли точно защо? Определено има причина.

Тръгвайки от Древността, обвито в тайни и мистерии, числото Пи идва в наши дни за поредният си челен сблъсък със съвременните шестокласници. Те за първи път отварят умовете си за знанията за Пи в първите уроци за окръжност и кръг.

За да стане по-лесно и приятно  усвояването на знанията по темата, зададох творческа  домашна работа на тема: „Числото Пи“. Проектът трябваше да се изпълни на хартия във вид на постери при учениците от 6 г, д, е, ж клас. Съдържанието и оформлението оставих на въображението на момичетата и момчетата от шестите класове.

Като резултат получих 47 съвършено различни и оригинални работи. Бяха изработени във вид на табла, постери и картички. Стилово представляваха комикси, малки бележки, статии и есета. При технологията учениците  бяха използвали шарени хартии, ленти, панделки и тиксо,  цветни моливи, пастели и бои, брокат и др. Исторически сведения, любопитни факти и възможните приложения на числото Пи при пресмятане на дължина на окръжност и лице на кръг допълваха илюстративния материал. Някои деца бяха приложили чертежи, други –  принтирани портрети на древни математици, чиито имена трудно повтаряха. Разбира се,  имах и забележки за част от проектите, но при тях също личеше личното виждане, старанието и трудът,  които бяха вложили всички ученици.

Най-ценни за мен бяха споделените  собствени наблюдения за числото Пи, оригиналното мислене кара учителя да се гордее с работата си.

Тъй като домашното не беше задължително, попитах учениците, които бяха работили по проекта, защо са се били захванали с това. Разбрах, че им е било интересно, любопитно и забавно, но и очакваха отлична оценка за положения труд.

Попитах ги и какво ги е впечатлило най-много. Техните отговори бяха също доста интересни:

  • Има празник „Денят Пи на 14 март, който започва в 1 часа и 59 минути“. Защо ли?;
  • Рожденият ден на Алберт Айнщайн е именно 14 март;
  • Създаден е парфюм с името Пи;
  • Използвано е от около 4000 години, а името му е на повече от 300 години и т. н.

Самите ученици с голямо старание ми помогнаха да подредим творческите задачи в изложбени витрини на втория етаж срещу централния вход на училището.

Back to top button