Признание за малките художници от 2 д клас

Второкласниците могат да се похвалят с няколко награди в изкуството . Виктор от 2 д клас получи много признания за своето усърдие и завоюва трето място в Национален конкурс „Земята- наш дом”, международна детска изложба „Децата рисуват цветята, морето, света…”, медал и грамота от конкурс за рисунка, посветен на Международния ден на водата-22 май.
Катрин от същия клас получи грамота от IV национален конкурс за рисунка „Вълшебната палитра на детството”.
Катрин и Виктор рисуват с удоволствие и влагат много старание и оригиналност в своите рисунки. Времето в часовете по изобразително изкуство е малко, но Виктор винаги успява да създаде своя идея и да завърши рисунката си по поставената тема. Темите, които разработва, се открояват с оригинално и нестандартно мислене. Особено впечатляват цветовете, които използва, и тяхното съчетание. Не е случайна номинацията за дизайн на националното състезание „IT Знайко”, която получи миналата година. Виктор намира време и да рисува на компютъра, въпреки че се занимава с много неща. Подготовката му за училище винаги е много задълбочена и пълна. Свири на пиано и от няколко години посещава Арт школа „Колорит”, където усвоява тънкостите на рисуването и подготвя своите рисунки по различни теми, с които участва в множество конкурси. Като всяко момче очите му светват, когато се говори за автомобили. За колите знае толкова много, за него не са тайна най-новите модели от различни марки. Увлечението му по автомобилите е толкова силно, че ги възпя в малка поема в стихотворна форма.
Поемата на Виктор, която може да съперничи на най-добрите детски поети.

Моята вълшебна градина

Взех от автокъщата на тате аз различни бурми.
Посях ги в задния ни двор и поникнаха коли.
Имаше и ретро, имаше и нови,
и за употреба бяха те готови.
Гледах ги така възхитен
и от техния вид бях удивен.
Чудех се коя най-напред да подкарам аз навред.
Дали да е червеното „Bugatti”
или да го оставя за бати?!
Или синьото „BMW”,
май на тате ще му пасне по-добре.
Пък зеленото „Пежо”,
за мама ще е най-добро.
На старата „VW – костенурка”
дядо ще удари една шкурка и
по улиците с нея ще се гмурка.
Стоя и не вярвам на гледката,
но най-изумена остана съседката.
Добре, че и тя е автомобилистка
и неподозирана авантюристка!
Разберете, забавлението е голямо – за всички ще има коли,
казвам ви го прямо!
Звъни клаксон, звъни и не спира,
но защо ли така напира?
Оказа се, че главата ми калъфката допира.
Не било клаксон, а аларма на часовник,
а аз се мятам като бунтовник.
Не искам от леглото да ставам и
хубавия сън да зачертавам!
Е, няма начин- бързо се разсъних
и ежедневните задачи си подгоних.
Но довечера навреме ще си легна
и с нетърпение мечтите си отново аз ще впрегна!

Не по-малко интересни са творбите на второкласничката Катрин. Родителите й споделят, че още от съвсем малка се увлича по оцветяване, рисуване, изрязване, лепене на фигурки, моделиране с пластелин, по всичко свързано с изобразителното и приложно изкуство. Подаръците, на които най-много се е радвала и очаквала с нетърпение са книжки с картинки за оцветяване, различни цветни моливи и флумастери, блокчета, албуми, свързани с дизайн на дрехи. Това им подсказва да започнат да събират и вече имат голямо количество папки с нейни рисунки, кашони с керамични фигури, няколко несесери и това не е всичко
Катрин обича да гледа телевизионни предавания, свързани с изобразителното изкуство. Любими са й „Арт Атак” и „Приказки под дъгата”. От тях тя черпи идеи, повтаря ги или създава свои проекти. Така веднъж шестгодишната Кети прави свой самостоятелен проект – на няколко листа рисува различни части от човешкото тяло, после ги съединява с тиксо и така се получават момче и момиче в реални размери. Когато не се подготвя за училище, тя рисува с цветни моливи и флумастери, оцветява принтирани картинки, изработила е и свой календар. Когато родителите й се приберат от работа, задължително Кати ги посреща с нова рисунка или фигурка, която е измайсторила. В детската градина, в училище най-забавни за нея са часовете по изобразително изкуство. Много й допада проекта, който правиха ученици и родители в началото на първи клас в часа по предприемачество. Всички заедно изрязваха, лепиха, оцветяваха и рисуваха, за да създадат селскостопански ферми с животни и селскостопанска техника. През лятото посещава организираната от Центъра за работа с деца школа по рисуване.
В началото на тази учебна година Катрин започва да посещава Арт школа „Колорит”, с ръководител Майя Ананиева. Там тя усвоява техниките на рисуването, моделирането и изработването на различни арт проекти. С голямо нетърпение очаква всяко едно посещение, влага много старание и въображение. В резултат, на което има и първото си признание – Грамота за участие в IV национален конкурс за рисунка „Вълшебната палитра на детството”. Сигурна съм, че я очакват още много отличия.
Още едно доказателство за любовта на Кети към арт заниманията е книгата, която тя си избра за 24 май – „Хоби за сръчковци”. Щом я разлисти, очите й грейнаха и с радост разбра, че от нея ще разбере как от наглед най-обикновени или непотребни вече материали може да изработи полезни и красиви предмети, ще се научи да плете и шие. Веднага направи оригами пеперуда, а първото нещо, с което се зае, щом започна лятната ваканция, бе да изплете гривна „Приятелство” от конци за бродиране.
Пожелаваме и на двамата едно чудесно лято и много забавления!

Back to top button