„Приятели без граници“ в действие

Помните ли „Приятели без граници“. Това е основната благотворителна кампания на СОУ „Иван Вазов“. Преди известно време писахме, че учениците от „Приятели без граници“ стартират инициатива за набиране на средства, дрехи, обувки и играчки. Крайният срок за събиране на помощите бе до 15 декември, но донесените вещи и дарените пари бяха приети и след тази дата.

Средствата вече са събрани и изпратени на съответните домове и центрове. На 22 декември пък в СОУ „Иван Вазов“ ни гостуваха представители на БАЛИЗ- Плевен. Срещата се проведе в зала Европа от 11 часа и бе отразена и от радио „Плевен“ и вестник „Посредник“.

Светлана Паргова (10л) връчи на г-жа Катина Василева от БАЛИЗ символичен чек на стойност 800 лв. Средствата обаче възлизат на над 900 лв., тъй като дори и в последния момент имаше още желаещи да подпомогнат благотворителната акция. Събраната сума ще бъде използвана за закупуването на образователни материали и оборудване на специализирани кабинети за децата със затруднения.

В знак на признателност за подкрепата представителите на БАЛИЗ-Плевен връчиха на СОУ „Иван Вазов“ грамота за голямо сърце и благодарствено послание.

Финансова помощ бе оказана и на малкия Боби и неговата майка. Момчето страда от много заболявания и има увреждания. Към момента той се нуждае от специални аксесоари за инвалидната си количка, затова „Приятели без граница“ дадоха на майка му 70 лева. На следващия ден г-жа Йоанна Стойчева- преподавателка в нашето училище, която се занимава и с благотворителната кампания, се срещна с майката на Боби и й подари картичка, изработена от учениците от 3в клас, а с нея и допълнителни финансови средства, събрани от 3в и г клас.

На срещата в зала Европа г-жа Стойчева бе донесла бланка с цветя, на която всички присъстващи ученици написаха по нещо за спомен за малкия Боби.

За събраните финансови средства трябва да благодарим на 2д, 3в, 3г, 5а, 5б, 5в, 5ж, 6а, 7а, 7в, 7д, 8, 9, 10, 11а, 11з, 11л и 12л клас. Най-големи суми събраха петокласниците, а най-активни бяха 8,9 и 10 клас. 12л клас пък предадоха средствата, които бяха събрали, първи- още ден след обявяването на акцията.
Както си спомняте обаче инициативата включваше и събиране на дрехи, играчки и обувки. Тук даренията бяха анонимни, но събраните вещи бяха доста. Те бяха изпратена на ЦНСТ- Пордим, където зарадваха много деца с увреждания.

Учениците от 2 клас пък имаха възможност да представят и своята благотворителна акция- събиране на капачки. Инициятивата не е много известна в Плевен, затова децата се заеха с нейното популяризиране. На централни места в училището ни бяха поставени контейнери за пластмасови капачки. Инициативата се провежда през цялата година, а събраните средства ще бъдат насочени към деца в нужда.

Силвия Тачева 11и клас

Back to top button