Предприемачество в действие или да получиш предложение за работа в първи клас

На пръв поглед нещо много традиционно и познато е зеленчуковата градина, но за учениците от 1 д клас от СОУ „Иван Вазов“ тази тема накара децата да нарекат работата по темата „Най-хубавият ден“. Това е още едно доказателство, че когато се съчетаят добре адаптираните и интересни програми по предприемачество на ДАБ и усилията на родители и учители в едно печелят децата.
По една позната и традиционна тема госпожа Милена Борисова потърси другата гледна точка, тази на родителите, които прегърнаха идеята и се престрашиха да влязат в час и да застанат пред своите деца в друга роля. В екип работиха майките на Габи и Вики, познати на децата като леля Валя и леля Камелия, които успешно, от позицията на опита, представиха на децата много практически умения, свързани с отглеждането на зеленчуци и гъби.
Часът започна под ръководството на Валя Каровска и учениците чуха историята „Явор и зеленчуковата градина“, в която класът на Виктор решава да направи своя зеленчукова градина в двора на училището. Всяко дете избира зеленчук, който ще засее и прави своя разсад, а по-късно го засаждат в градината, за която се грижат и са щастливи, защото успяват да отгледат истински зеленчуци, които носят вкъщи.

Така започна и нашата работа и най-напред „засадихме“ малки стикери с моркови, зеле, репички и домати в лехите на страниците на нашия джуниър дневник. И тук дойде и изненадата, когато нашият доброволец показа малки кофички с тор, които беше подготвила за всяко дете и то трябваше да засади зеленчук – чери домати, тиквичка или морков. Децата се изненадаха от малките размери на семената, които поставиха в кофичките и покриха. Заедно обсъдиха как ще се грижат за растенията и кога ще ги засадят в градините или пък на терасата в по-голям съд. Оказа се, че предварителната подготовка на госпожа Каровска беше успешна и това, което тя предложи на учениците, предизвика голям интерес.
Когато почистихме работните места и на пръв поглед приключихме, пред дъската застана Камелия Парашкевова и забавленията продължиха. Тя беше подготвила да представи по достъпен начин цялото производство на гъби. Разказа, че те са големи производители и имат нужда от хора, които да работят при тях, затова обяснява на учениците с какво се занимават. Показа на практика как се получава компоста-почвата за гъбите и неговата обработка в камери при високи температури, за да загинат вредните микроорганизми и да се създаде добра среда за отглеждане на гъбите. Всяко дете видя семената на гъбите-мицел и чу интересния разказ за тяхното отглеждане, както и брането, съхранението им и подготовката им, за да попаднат най-после в хладилните витрини на големите магазини. Нашият консултант разказа и за работата в офиса, където се получават поръчките и се правят доставките на гъби за всеки магазин. За да въведе децата наистина в процеса на гъбопроизводството, госпожа Парашкевова раздаде на учениците санитарни бонета и ръкавици и откри пред тях малка част от производството, което бе пренесла в класната стая. Всеки ученик трябваше да демонстрира как се берат гъби и се поставят в чинията, която взимаме от магазина. Децата съвсем сериозно се заловиха със задачата, но разбира се, интересът на момчетата беше насочен към фадромата, която обработва почвата. Всички приеха заниманието толкова сериозно, че беше отправен въпрос от Алекс Пелов „Може ли да работя при вас, но на фадромата?“ . Госпожа Борисова насочи вниманието на учениците, че когато получават предложение за работа е важно дали могат да се справят с това, което им се предлага, но трябва да се интересуват и от заплащането за труда, който полагат. Часът бе изпълнен с интересни и увлекателни занимания, но и с нови практически знания и умения, които децата придобиха, забавлявайки се. Малчуганите, по двойки на чин, сключиха с ръце по едно голямо сърце към доброволците, които направиха всичко това възможно за тях.
Всяко дете занесе вкъщи откъсната гъба, за да сготви вкусна супа и кофичка с разсад, защото това е предприемачество в действие, а не само теория, която няма нищо общо с истинския живот. Всички тези позитивни преживявания и опит нямаше да се случат без страхотната подкрепа на Валя Каровска, Камелия Парашкевова и всички родители на учениците от 1 д клас, за което всички много им благодарим.

1klas predpriemachi2
Предприемачество в действие
1klas predpriemachi3
Предприемачество в действие

Back to top button