Празник за три поколения

Учениците от IV б клас заедно с класния си ръководител Станка Ненчева поканиха своите майки и баби, за да отпразнуват заедно Международния ден на жената – Осми март.
Децата изрекоха най-сладката дума на света „мама“ и нарекоха с нея най-красивата майка на света – своята. По детски обясниха защо е най-обичаната и най-обожаваната на света – тя е най-светлото чудо в живота им; тяхната опора и вяра; слънцето, което ги сгрява, пристанът, който ги чака винаги; рамото, на което могат да поплачат и близостта, която лекува. Мама ги кара да се чувстват защитени и щастливи. Дава им прекрасното чувство, че са изключителни, единствени, обичани.
Изтъкнаха, че от личния ѝ пример са научили колко много означават ежедневните жестове на обич, привързаност и уважение, че саможертвата и грижата за другия те правят щастлив. От мама са се научили на състрадание и да ги радват малките неща, направени искрено и с любов. Разказаха за денонощния труд и грижи на майките си, за вкусните неща, с които са ги глезили, за разказаните приказки, за играта на криеница и карането на колело. Дадоха съвременна оценка за своите супер – майки: универсален утешител, стабилен парламентьор, релакс гуру, доктор Куин лечителката, спаринг партньор, най-верен техен фен…
Поздравиха майките на момченца и майките на момиченца. Решиха вместо да им казват колко много ги обичат да им го покажат. За да получат своя подарък, майките трябваше да отгатнат какво крият зад гърба си малчуганите. Оказа се, че не е забравено домашно, не е счупена ваза, нито охлузено коляно или разбит нос, не е нищо от това, което им причиняват ежедневно. Това са цветята, с които децата им благодарят, че ги обичат и им прощават. Все пак майките получиха, освен красиво изработеното букетче от калии, картичка „Роклята на мама“, красиво украсена с панделки и цветя от самите деца и грамота за супер – майка. Трогнатите и просълзени майки не се сдържаха да прегърнат своите чеда и да им благодарят за искрените признания и емоцията.
На свой ред майките казаха голямото си „Обичам те!“ на своите майки (бабите) с един бисер на талантливата ни поетеса Станка Пенчева „Помниш ли?“. А развълнуваните баби грижливо скътаха в „раклата на спомените“ вазичка с минзухари, сръчно изработена от техните внуци и грамота „Най-добрата баба“.
За финал майките и техните деца показаха, че добре се познават взаимно и са невероятен отбор в състезанието „Аз познавам мама, тя познава мен, заедно сме страхотен тандем“. Доказаха, че знаят любимите си ястия, вещи, занимания. Бабите въодушевено подкрепяха своя отбор и наградиха състезателите със сладки изкушения.
Всички си тръгнаха доволни и показаха, че различни поколения могат заедно да посрещат празниците, като се забавляват от сърце.

Back to top button