Празник на народните будители в първи клас

В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, учениците от 3 в клас, с класен ръководител Мая Декова, решиха да запознаят първокласниците от 1а, 1г и 1е клас с делото на някои от най-известните български народни будители и революционери.

Третокласниците изготвиха няколко табла с образите на народните будители и кратки бележки за тяхното свято дело.

Глория Пирова от 3 в клас разказа за живота на Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска”, в която монахът припомня на българите  тяхното славно минало. Цветомила Петева запозна първолаците с делото на Васил Априлов – откриването на първото българско светско училище в Габрово през 1835г /днес „Априловската гимназия”/. Натали Георгиева представи революционната дейност на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Цветомира Михайлова демонстрира пред първокласниците знания за Иван Вазов и неговото творчество. Кристиян Петков сподели мисли за Добри Чинтулов, а Ивелина Борисова представи гениалния поет и революционер Христо Ботев и подвига на неговата чета.

Учениците от 3 в клас представиха и делото на Светите братя Кирил и Методий, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Георги Раковски, Любен Каравелов и други дейци на българското национално-революционно и просветителско движение. Първокласниците с интерес се включиха с въпроси и отговори в дискусията. 

На децата от първи клас, третокласниците раздадоха по едно табло с образите на известни народни будители и лист за оцветяване с лика на Светите братя Кирил и Методий.

С проведената среща в СУ „Иван Вазов”  по повод 1 ноември – Ден на народните будители бе осъществена приемственост в обучението и възпитанието между първокласници и третокласници.

 

Back to top button