Празник на буквите в първи клас

Буквички – родни, познати.
Азбука – стройно хорце.
Сложиха двамата братя
В нашите малки ръце…

С думите от известна песен учениците от първи клас на нашето училище посрещнаха месец март не само като месец на пролетта, а и като месец на голям празник – празник на буквите. С него те отбелязаха това, че вече могат да четат и пишат на родния си език.

Много вълнения съпътстваха подготовката за тържествата на първокласниците – научиха  стихчета за буквите, драматизираха се любими четива от буквара, самите те бяха живи буквички, въплътиха се в героите от известни приказки,разбъркаха ги, подредиха ги, пяха, танцуваха, веселиха се.

Дълго време течеше трескава работа за необикновения празник. Тя започна с тържествената украса на мястото, определено за това. Всички се възхитиха на тържествената арка от балони, красиво изписаните букви и поканата в необикновената страна Букволандия. Специално се подготвиха и поздравиха участници и родители мажоретният състав при училището ни и групите по хореография и създадоха още в началото тържествено и празнично настроение. Първокласниците плениха многобройната си публика с ентусиазъм и знания, артистичност и костюми.Малките ученици убедиха всички, че наистина са грамотни. Затова и бяха достойно наградени с много и разнообразни призове.Всяко дете получи специален медал за грамотност, книжка, както подобава за такъв празник, грамоти . Някои ученици участваха в националната инициатива „ Бисерче вълшебно“ и в този ден получиха своите сертификати. Класовете, които се обучават в програмата по Предприемачество, използваха празника, за да обявят благотворителна инициатива и събраха 140 лева, с които ще зарадват техни болни приятелчета за Великден Както се случва на празник, не беше забравена и почерпката. Със съдействието на сладкарници „ Романтика“ и „ Уан“, малките ученици се зарадваха на вкусни торти във формата на книжка и мъфини, украсени с буквички и моливчета.Учителите  Даниела Китева, Евелина Ницова, Мая Тодорова, Сашка Данговска, Пепа Николова и Надя Тодорова  поздравиха своите възпитаници и им обещаха, че ще ще продължават да са заедно по пътя на овладяване на науката. Те се обърнаха към вече грамотните първолаци със стиховете:

 

 

ДВА КЛЮЧА

Ако вече, първолаче,
Знаеш буквите дотук,
Браво, значи, затова че
Учен си, а не неук!
Ключ държиш към всяка книга –
Азбуката е това!
Имаш ключ, но той не стига.
Тия ключове са два.
Разум с двата се постига.
Умният ги вижда вред:
Даже тук в отвесен ред.

Да пожелаем на нашите ученици още много успехи, здраве и радост!

Back to top button