Повярвай в магията на театъра!

Повярвай в магията на театъра!

Хубавата приказка е благодатно училище за добродетели – тя води по широките лъчезарни пътища на правдата, доблестта и мирния градивен труд, но сочи също потайностите, мрачните пътеки на порока, лъжата, измамата и разрушението.

В Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, учениците от ПГ и начален етап в СУ „Иван Вазов“ се срещнаха с майсторското изпълнение  на актьорите Адриан Филипов, Сергей Константинов, Асен Данков, Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Мария Йорданова, Екатерина Стоянова, Камелия Хатиб, които участваха в театралната постановка. Режисьорът Биляна Петрова сподели свой прочит на приказките.

„Ловецът на приказки“ срещна малките зрители с незабравимите приказки на Братя Грим, разказани през очите на техните създатели – Якоб и Вилхелм. С помощта на Мерхенфрау (Приказната жена) двамата братя събират истории от далечните времена, в които желанията все още се сбъдвали. Във вълнуващ лов на приказки те срещат десетки герои – Жабока и Царската дъщеря, джуджето Румпелщилцхен, загадъчния ловец на плъхове от Хамелн са само част от магическите същества, които променят представите им за приказка. Докато търсят необикновеното, те разбират: стига да повярваш, въображението ти наистина може да промени света…

За децата приказките са прозорец към света, който те не познават, но към него от най – ранна детска възраст проявяват любопитство. Те поставят нравствени проблеми. В тях винаги се борят доброто и злото и след много и различни перипетии, доброто побеждава. От всяка приказка се извлича поука, до която децата сами и лесно достигат. Цели се активиране критичната мисъл на малчуганите и се провокира избор на действия в реалния живот, които да са на страната на доброто. Може би някои ще кажат, че приказките са плод на прекалено голямо въображение, на огромна доза оптимизъм, навяващи представи за безкрайно щастие и доброта, обгърнали света. Но какъв би бил животът ни без мечтите от нашето детство ?

Смелите положителни герои са обичани от децата. Те увличат и учат на кураж и упоритост в отстояване на справедливостта и истината, учат се на солидарност, развиват въображението им. Приказките представят възможност за избор в живота и целят той да бъде позитивен.Те винаги са били опит да се помогне на човечеството за неговото хуманизиране, което е дълъг процес и той чрез приказките започва още от детството!

Още новини