Последвайте третокласниците!

От 10.10.2016 год. стартира седмица посветена на четенето. Третокласниците от СУ „Иван Вазов“ отправиха своето предизвикателство към всички ученици в нашето училище. В понеделник, в зала „Европа“ те проведоха час по четене заедно. В рамките на един учебен час всеки от тях чете на глас част от приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Храбрият оловен войник“. Беше емоционално преживяване за всяко дете, защото е отговорно да се представиш пред сто и пет ученици и техните учители. Всеки направи извод за себе си как чете и какво трябва да направи в тази посока. Класните ръководители: Валя Личева, Цветомира Стойчева, Татяна Събкова, Красимира Найденова и Людмила Ванкова, за да провокират интереса към четенето,  бяха подготвили интересни задачи свързани с четивната техника. Учениците трябваше да работят по групи. Във всеки творчески екип бяха включени деца от различните класове. Те трябваше да си помагат, за да се справят с поставените задачи за определено време. В края на часа учениците рецитираха стихотворенията „Обич“ от Дора Габе и „Другари“ от Леда Милева.

Целите, които учителите си бяха поставили за този час бяха много и те са убедени, че успешно ги реализираха. В днешния свят, в който мишката „изяде“ книжката, е все по-трудно да се запали искрата на истинската любов към книгата. Учителите искаха да чуят мнението на своите ученици и бяха задали въпрос: „Защо книгата е прозорец към света?“. Отговорите бяха различни, интересни, откровени и по детски чисти. Ето някои от тях:

Йоана, 3а кл. „Книгата ни дава знания за света, учи ни на доброта, учи ни на обич към живота, Помага ни да сме по-добри, по-умни и  по-смели“;

Полина, 3а кл. „ Книгата може да те разплаче, но може да върне и усмивката на твоето лице.“;

Кристин, 3б кл. “Книгата разкрива на децата колко интересен и красив е светът.“

Рания, 3б кл. „От книгите мога да науча кое е добро и кое е лошо.“;

Деница, 3б клас „С книгата влизаш в непознати светове и научаваш за кътчета, които не си виждал.“;

Борислава, 3в кл. „Книгите са едни от най-добрите ни приятели. Те ни дават безценни съвети и знания“

Марая, 3г кл. „ Знанията, които получаваме от книгите са важни за нас и бъдещето ни.“

Веселинка, 3д кл. „Книгата е ключ към знанието. Без нея човек е като сляп.“

Алина, 3д кл. „Колкото повече книги четем, толкова по-умни и добри ставаме.“

Уважаеми малки и големи ученици, ние сме убедени, че човек е истински свободен, само когато чете. Последвайте примера на третокласниците! Четете всеки ден и нека това стане полезен навик за всеки от нас!

Back to top button