Полезна „зелена” идея при учениците от начален етап

На 25 и 26 януари 2013 г. ученици от 1 до 4 клас станаха приятели на „Екопак” и на опазването на околната среда. Имаха необичаен час за възпитаване на екокултура в мобилната класна стая – 3D автобус на „Екопак”. По много достъпен и интересен начин беше представено разделното събиране на отпадъци пред малките ученици. Децата се запознаха със супергероите, повелители на рециклирането – Харти, Пластика и Стък от 3D филм.

 

В учебния час децата получиха послания как да помогнат на нашата планета, отговаряха на въпроси от тест, свързан с опазване на околната среда, работиха с дигитална техника, за да отговорят на въпросите, и много се вълнуваха, когато отговорите на всички деца бяха 100% верни. 3D екобусът им достави истинско удоволствие. Той е пътуващ автобус в цялата страна. Методистите на урока по екология са изпратени от „Екопак” – България АД – организация за оползотворяване на отпадъци и опаковки – гр. София. Учебният час, проведен в екобуса от методистките, допадна и на началните учители. Всяко от децата, посетило „зелените” часове на „Екопак”, получи подарък – семенце от акация, което трябва да засади. От училищата на град Плевен най-малките ученици от СОУ „Иван Вазов” първи се докоснаха до тайните на разделното събиране на отпадъците.

 

Малчуганите с радост споделят впечатленията си от проведения час. Така тази инициатива се съединява по естествен начин с екологичния международен проект „Повече дървета? Да, моля!” по програма „Коменски”, в който успешно се включват ученици от 1 до 4 клас на СОУ „Иван Вазов”.

Децата не забравят думите на героите от филма, които ги съветват да живеят в чист и красив свят, да не замърсяват безотговорно природата с отпадъци, защото това ще доведе до бавната й гибел.

Проектът за екокласна стая в действие, проведен в 3D автобуса на „Екопак”, е подкрепен от Министерството на образованието, младежта и науката и се радва на изключителен успех, защото за малките ученици и техните учители мечтата е чиста околна среда, а обещанието – да я пазим.

eko2 eko3 eko4
Back to top button