Походът на книгите в III Д клас

Денят на детската книга се чества в целия свят. Не само защото 2 април е денят, в който се е родил великолепният разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Основната цел на този световен празник е да вдъхнови и да ни подтикне да четем, да насочи световното внимание към детските книги.

Ученици от СОУ “Иван Вазов” с ентусиазъм се впускат в големия и необятен свят на книгите и приключенията. Малките читатели от 3 д клас взеха участие в ежегодния маратон на четенето,,Походът на книгите”. Маратонът  стартира на 2 април-рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен и финалът му се поставя на 23 април( световен ден на книгата и авторското право). Всяка година маратонът е следван и от литературно състезание, на което за патрон тази година е избран Карло Колоди и неговата книга Пинокио преведена на всички езици по света, включително и на български. Роден през 1826г. – преди 190 години във Флоренция, най-голямото от десетте деца на семейството, който избира за свой псевдоним името на селцето, където е родена майка му – Колоди и под това име издава първия си роман.

Състезанието бе на тема “Бъди честен, смел и безкористен”.

Игрите, в които участваха учениците в библиотека “Христо Смирненски” са посветени на произведението Пинокио, защото  Карло Колоди ни учи на най-трудното изкуство – да бъдем добри.

Първо децата се разделиха на отбори чрез “бонбонения принцип”. Един отбор представляваше група от ученици, избрали еднакъв цвят бонбони. Отборите бяха четири – лилав, зелен, червен и жълт. Основната цел на занятието бе ЗАБАВЛЕНИЕ.

Първата игра – четене с разбиране. Виктор и Дарина бяха избрани да четат диалог между Фитилчо и Пинокио, в който бе разгърнат проблемът за полезното и приятното – лентяйство срещу училищни задължения. Малчуганите трябваше да разсъждават върху него и да определят кои са поуките. Справиха се по блестящ начин за тяхната крехка възраст, дори философски беседваха по темата училище или мързел.

Във второто предизвикателство учениците се бориха с граматичните признаци на глаголи, прилагателни и съществителни имена. Всеки отбор получи по един лист с текст. Първият отбор трябваше да открие 7 прилагателни имена, вторият – 7 глагола, третият – 7 съществителни имена, а последният – да открие сродни на дадените думи. Времето за изпълнение бе кратко, но всички отбори се справиха с лекота със задачата.

В третата игра всеки отбор на работен лист да запише повече пословици и поговорки за определено време. Еднообразието не присъстваше в техните творения. Всеки отбор успя да направи съвкупност от уникални и интересни пословици, породени от преживяванията на Пинокио, но и израз на неподправената детска мъдрост.

Забавлението продължи с последната задача, която се проведе в два етапа-„Да редим езиков пъзел”. Втората част малко затрудни малчуганите, но не успя да ги повали. В първия етап всеки отбор получи по няколко листчета с отделни думи, които трябваше да подреди, за да се получи поговорка. Във втория етап условията бяха същите, но за сметка на това изреченията се усложниха. Въпреки това, уменията които малките всезнайковци демонстрираха показаха, че четат книги и с лекота се справят с езикови задачи.

Финал на срещата постави Виктория Стоянова, която е участвала в представлението “Пинокио” на голяма сцена. Малката актриса постави краят като изигра етюд от представлението пред своите съученици, учителката й г-жа Милена Борисова и дамите от библиотеката, които водеха състезателните игри на учениците.

Нека поздравим организаторите на маратона, които помагат за създаване на приятелство между детето и книгата и изграждането на мислещи и четящи ученици и възрастни.

 

Симона Резашка VII Б клас

 

Back to top button