Подаръци, но от тези без опаковки

Преди месец учениците от 1 д клас на СОУ „Иван Вазов“ обявиха благотворителна кампания за малчуганите от Центъра за настаняване от семеен тип по молба на неговата директорка г-жа Дилайла Славейкова. Тя сподели, че децата се нуждаят от повече топли обувки. Нашите първокласници с бързина и готовност откликнаха на призива. Те събраха доста дрехи и обувки, които да топлят малчуганите от Центъра през студените дни. С радост може да кажем, че почти всички деца от класа се включиха в благородната инициативата, на която откликнаха дори и родителите им.

Но по-важно за вазовци беше да се срещнат със своите връстници от Центъра, да създадат нови контакти. Благотворителността сама по себе си създава неравнопоставеност между дарителя и получаващия. За децата обаче това не е от значение и е невероятно да се види колко бързо разцъфтява приятелството между тях. Да се срещат не само по Коледа с новите си другари, а често да се виждат, да играят, да споделят вълнуващи и незабравими моменти и да си помагат- това е същественото за нашите първокласници, сподели класната им ръководителка Милена Борисова.
Такива взаимоотношения осъществиха през последните четири години и бившите възпитаници на г-жа Борисова, които вече са в пети клас. Тези срещи са важни за нашите ученици, защото те все още не познават реалността, в която живеят техните връстници- другия, тежкия живот на изоставените дечица, които имат нещастието да отрастват в различни институции, за които се грижи държавата. Чрез подобни инициативи децата още от малки могат да бъдат събудени за милосърдието и благотворителността.
С радост може да се каже, че инициаторите от 1 д клас срещнаха и съмишленици- екипът на детска сладкарница „Дисни Мания“, които осигуриха лакомствата за малчуганите от Центъра, за да може и те да се включат в един истински детски коледен празник в залата за хранене в СОУ „Иван Вазов“, където аниматори забавляваха малките плавници.
Първокласниците изработиха красиви зимни картички за своите малки гости. Въпреки че знаеха само част от буквите, те успяха да напишат своите детски пожелания. Дни преди събитието нашите ученици споделиха, че са много щастливи от предстоящата среща. В уречения ден те с нетърпение се наредиха пред входа на училището, за да посрещнат дългоочакваните си гости- поздравиха ги топло и като приятели, които познават от много време, хванати за ръце ги въведоха в класната си стая. Там първокласниците подариха на малчуганите от Центъра картичките и всички заедно засричаха пожеланията за здраве и весели игри. Децата след това гледаха презентация, която представяше зимните празници в различни държави и многото имена на Дядо Коледа по света. Инициативата на 1 д клас се сля и с благотворителната кампания на ученици от горен курс, които подариха модерен телевизор на малчуганите от Центъра.
След това дойде ред на най-вълнуващата част от срещата- коледното парти. Вазовци и техните връстници от Центъра заедно танцуваха, играха, посрещнаха белобрадия старец, който раздаде много подаръци на всички тях. Усмивката не слизаше от лицата на малките палавници, защото от всички подаръци най-ценни са тези без опаковки, тези които идват от чистите детски сърца, а такива на импровизираното коледно парти имаше в изобилие.

malchugani 1d2
Подаръци, но от тези без опаковки

Back to top button