Победители в „Зелена” олимпиада

През 2012 г. се проведе първото издание на инициативата „Зелена” олимпиада. Тя се провежда под патронажа на министър Нона Караджова и с партньорството на WWF. Globul е генерален спонсор на първото издание на олимпиадата, а неин организатор е образователният портал „Академика БГ”. „Зелената” олимпиада приключи до 10 декември и в нея участваха близо 5000 ученици от 1 до 12 клас, разпределени в 3 възрастови групи: 1-4, 5-8, 9-12 клас. Участниците трябваше да попълнят онлайн тест, състоящ се от 10 въпроса, последният от които е с отворен отговор. Гордост за училището е, че имаме двама победители в тази олимпиада. Това са Николай Николаев Александров – Лесидренски от 5в клас – първо място и Дамла Юнджайова Йонусова от 4д клас – трето място.

 

На 13 декември 2012 г. в София, в хотел „Шератон”, се състоя церемонията по награждаването. На нея класираните ученици представяха своя отговор на 10 въпрос. За възрастова група 5-8 клас 10 въпрос е: „С какво е ценна работата на природозащитниците?”. Николай впечатлява със своя отговор: „Природозащитниците се грижат за опазването на околната среда – за водите, за животните, за растенията. Като лекарите, които се грижат за нас – хората. По същия начин природозащитниците се грижат за Земята – нашия дом. Жалко е, че хората непрекъснато увреждат, замърсяват и убиват природата, която е толкова красива. Те не съзнават, че ние сме едно цяло с всичко около нас. Убивайки и унищожавайки тях, убиваме себе си… Природозащитниците са по-добрата част от човечеството – те са истинските деца на майката Земя.” Николай е награден за първото място с грамота и смартфон.
10 въпрос за възрастова група 1-4 клас е: „Как да пестим водата?” Дамла дава полезни съвети на всички, въпреки че е само на 10 години: „Можем да поливаме с дъждовна вода, ако се направят „водохранилища” и се събира при дъжд от улуците. При пране пералнята трябва да се пълни максимално, за да се изперат повече дрехи с еднократно пускане на машината. Когато си мием зъбите, ръцете, тялото, можем да спрем кранчето и да го пуснем едва за изплакване. Дъждовната вода можем да ползваме и за къпане. За да пестим водата в басейните и да не се излива всеки ден, можем да използваме таблетки за дезинфекция и да се къпем многократно. Когато мием съдове, не бива да се слага много препарат, защото за изплакване е необходима повече вода.” Дамла е наградена с грамота и раница.
Целта на „Зелената” олимпиада беше да обогати знанията на учениците за опазване на околната среда и да спомогне за изграждане на екологична култура.

 

zelena olimpiada2 zelena olimpiada3 green_o green_o2
Back to top button