ПИГ „А“ и „В“ отбелязаха 1 март

Учениците от полуинтернатните групи „А“ и „В“ с възпитателки съответно г-жа Малинка Драганова и г-жа Лидия Коцева направиха съвместен проект, за да отбележат празника на Баба Марта. В навечерието на 1 март в рамките на два учебни часа занимания по интереси учениците заедно се забавляваха, а дейностите, които преподавателките им бяха измислили, бяха със състезателен и творчески характер.

 

Възпитателките на първокласниците от ПИГ „А“ и „В“ бяха подготвили красива рисунка с щъркели, дечица и образа на Баба Марта, но тя бе недовършена. Именно в това се състоеше и първото предизвикателство, което очакваше малчуганите- те трябваше да дорисуват картината. Учениците, разбира се, проявиха много въображение и завидна доза талант и се справиха чудесно със задачата. Резултатът от старанието им- един истински художествен шедьовър в духа на празника, украси дъската в стаята.
Другото занимание, което преподавателките бяха подготвили, бе не само интересно, но и полезно, защото децата упражниха краснописа си чрез него. Сладурите този път трябваше възможно най-красиво да препишат цели две стихотворения, посветени на Баба Марта. Като награда най-четливите творби щяха да бъдат окачени на дъската около рисунката. Разбира се, децата винаги се стараят, когато пишат, но наградата ги стимулира още повече и всеки даде най-доброто от себе си при преписа.
Както знаете, неизменна част от празника е мартеницата. Най – често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци. Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира чистотата, невинноста, новото начало, а червеният олицетворява живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието. Въпреки това в различните краища на България мартениците могат да са направени и от други цветове. Така например в Родопите те са многоцветни, а в Софийско и Мелнишко може и да са сини и червени. При изработването на мартеницата конците трябва здължително да се засукат на ляво и понякога може да се добавят различни символи, като черупка от охлюв за здраве и сила, мъниста против уроки, скилидка чесън за предпазване от зли демони или паричка за благополучие.
Нашите първолаци не пропуснаха да си изработят и мартенички. Те се придържаха към традицията и техните амулети бяха сепли- от бяла и червена прежда, но пък наистина красиви. Сплетените от малчуганите мартенички също украсиха дъската.
Двата часа занимания по интереси отлетяха неусетно, защото децата истински се забавляваха. На финала обаче г-жа Драганова и г-жа Коцева бяха подготвили изненада за възпитаниците си – подаръци от Баба Марта.
Удовлетворени от свършената работа, първокласниците се разделиха с обещание за още съвместни дейности. Кога обаче ще е следващата им среща, е изненада.

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button