Петокласници отбелязаха Деня на жената

Както всяка година, така и тази г-жа Валентина Тишкина и нейните възпитаници от 5б клас отбелязаха международния ден на жената. Тържеството им се проведе под надслов „Честит празник!“. То се състоя на 6 март в Художествена галерия „Илия Бешков“.

 

Събитието бе открито с няколко думи за историята на празника. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857г. в Ню Йорк. Две години по-късно, в същия месец, представителките на неждния пол създават своя първи работнически синдикат. В следващите години следват други протести. Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909г. в САЩ. През 1965г. пък 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз.
В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг, а през 1915г. е първото публично честване. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. По-късно честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения.
Денят се отбелязва от мъжете като подаряват цветя на жените около тях – майки, съпруги, приятелки, колежки. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, а децата правят малки подаръци на майките и бабите си. В Италия мъжете подаряват жълти мимози на жените. В страни като Португалия пък е обичайно жените да празнуват в женски партита или вечери.
Тържеството на нашите петокласници продължи с приветствие, а след това учениците представиха свои стихотворения и размисли, посветени на майката. Стилът на всеки беше специфичен, жанровите особености на творбите също се различаваха, но едно ги обединяваше- всичко прочетено изразяваше с топли думи много любов и преклонение към майката.
Г-жа Тишкина също остана доволна от своите възпитаници и ги похвали за добре свършената работа. Тя разкри, че петокласниците са имали на разположение само две седмици, в рамките на които сами са оценявали произведенията си и са правили поправки. Трябва да призная, че крайните резултати са истински образци на изкуството и звучат наистина зряло- поредното доказателство, че в нашето училище има много деца с отлични творчески заложби.
Поздравяваме петокласниците за прекрасното тържество и очакваме с нетърпение и следващите им изяви!

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button