Пътят на предприемачеството

Пътят на предприемачеството мотивира най-малките „Джуниър Ачийвмънт” помага на ученици от близо 100 страни

от цял свят да се запознаят с икономиката и бизнеса. В началното училище програмите JA учат децата как могат да влияят на света около себе си като потребители, успешни предприемачи и бизнесмени. Учениците натрупват знания и умения и разбират същността на пазарната икономика и бизнеса чрез доброволците консултанти. Първопроходци в това начинание са децата от началния курс – второкласниците от 2д клас и четвъртокласниците от 4б клас. 
Учениците от 2д клас работят усилено със своите родители и класната си ръководителка Милена Вълова. Засега те са техните консултанти, но им предстои среща с мениджър. Семействата на учениците подкрепят децата в инициативите.
Предприемчивостта и знанията за бизнеса карат малчуганите да организират за втори път благотворителна акция, този път с продажба на мартеници. Те ги изработват за децата в неравностойно положение, заедно със семействата си. Госпожа Вълова показва на своите ученици начини на промушване при изработка на мартениците и те придобиват тези умения в часовете по домашен бит. Децата се справят успешно, стават по-сръчни и даже учат своите родители на някои компетентности. Всяко дете има предварително изрязани картончета, опаковъчни материали, конци, мъниста. Второкласниците произведоха 500 мартеници и сами решиха на каква стойност да ги продават на импровизирания базар във фоайето на училището. Във всяка кутия има мартеници на различни цени 0.50 ст.- 2.00 лв. Грижливо събират спечелените пари, защото те вече имат предприемачески дух и цели. Сами мениджират дейността си. След няколко месеца ще разберем как ще изненадат новите си приятели от Защитено жилище – гр. Плевен, които живеят и учат в кв. Сторгозия. Това ще е поредната стъпка от работата по програмата „Джуниър Ачийвмънт”, която засега пазят в тайна. На първо време имат намерение да ги поканят в нашето училище за Баба Марта, да поиграят заедно на игрището, стига времето да е хубаво, но непременно ще ги накичат с майсторски изработените мартенички, за да са здрави и засмени.
Събитията за развитие на предприемачеството и бизнеса, разбрани и осъществени по детски, са изключително полезни и приятни за второкласниците. Това се случи по време на Коледните празници, а сега – по случай Баба Марта. Учители и ученици са впечатлени от отношението и вниманието на младите мениджъри и учтиви търговски работници от 2д клас и не на последно място от екипната работа семейство-училище. Това провокира госпожа Вълова да търси и проучва добри педагогически практики, да оценява напредъка във времето и да проектира успешна иновационна практика, свързана с обучението по предприемачество, с цел значими личностни преживявания на децата и изграждане и развитие на начални предприемачески умения.
Ние, учителите, се радваме на умението на малките ученици да предлагат изработената продукция, а те са доволни, че изкарват честни пари. Знаят и за какво ще ги използват.
Учебните програми, представени от „Джуниър Ачийвмънт”, дават практическа насоченост на обучението. Учениците придобиват умения да превръщат идеите си в действия и теорията – в практика. Децата, които се обучават по тези програми, научават как функционират производствените предприятия и какво ги прави успешни. Значително се повишава мотивацията на учениците за труда – учебен и производствен, убеждението за необходимост от учене на предприемачество през целия живот. Второкласниците придобиват по-голямо самочувствие – „ние можем и искаме да преуспеят нашите идеи”, изкарват пари за общото добро, научават се да работят в екип, проявяват креативност и новаторство.
Нека пожелаем на малчуганите успех в начинанието!

Back to top button