Пътят на победата

От 5 до 7 май се проведе Националният кръг на състезанието по информационни технологии „Знайко” в комплекс „Момина крепост” в местността Ксилофор, близо до Велико Търново и Арбанаси. Както ви информирахме своевременно, имахме класиран участник от областния кръг – талантливият ученик от 3 клас Илия Яворов Петров. Малкият Знайко и този път успя да пребори най-силните конкуренти от цялата страна. Второто място е негово и неслучайно. Ученикът се труди много за създаване на проекта, за прецизна и бърза работа, макар че времето за подготовка бе кратко. Измисли си космическа история и направи комикс с няколко слайда. Третокласникът използва програмите Microsoft Office Word и Paint за своя проект. Единият герой е нашият плевенски състезател – землянина, а другите герои са семейство марсианци, които научават за нашата планета Земя, за първия космонавт, за нашите български космонавти, а накрая цитира и стихче, написано от Петя Дубарова:
Животът ми е мъничка ракета,
която все нагоре се стреми
и търси свойта приказна планета,
незнайна като нощните тъми…

Националният кръг на състезанието по информационни технологии премина под наслов „Хората и Космосът” във връзка с 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин в Космоса.
Защо успя Илия – труд и качествена подготовка в часовете по начална компютърна грамотност. Негови учители и наставници в тази област са Наталия Иванчовска и мама – Ани Петрова. Двете учителки по информатика от сърце го наставляват в училище и вкъщи, а той внимателно се вслушва в съветите им. Ученикът сам измисли проекта си и комиксът би заинтригувал и малки, и големи. Освен работата по темата имало и други задачи, една от които е свързана с празника Гергьовден. На този важен ден бе и голямата битка по информационни технологии сред най-малките. И там Илия е на висота – умее да работи с графика и текст. Знае добре стандартите за трети клас.
В град Велико Търново имало 104 състезатели, все победители от областните кръгове в страната. Илия споделя, че за него националният кръг е било едно вълнуващо и емоционално състезание. Много се е забавлявал през тези три дни, намерил е и нови приятели. Работил е в екипа на група А. Със задружни усилия компютърните ученици, все още непознати, създали „Градина на приятелството”. В нея имало чудни космически цветя, невероятни животни, извънземни. В края на деня градините на екипите се обединили и създали истинска планета на Знайковците.
На тази планета били и техните родители и учители, които направили гергьовски пикник за знаещите и можещите си деца. Истинско гергьовско веселие – нещо вкусно за обяд, приготвено на барбекюта. Знайковците се изявили като таланти след състезателния ден с компютъра. Имало много пеещи, танцуващи. Всички те представили народната традиция на Гергьовден на импровизирана сцена. Илия бил само добър зрител, но е бил подготвен за изява и там – с песен и стихотворение. Скромен, но последователен и весел бил и на галактическия купон, който се провел по инициатива на организаторите. Нашият Знайко забравил, че е на състезание – видял прекрасни костюми, с които дефилирали част от участниците. На купона имало галактически аниматори – каки и батковци, които по интересен начин им разказали за планети, съзвездия и небесни тела. Получили и друга изненада – заря!!!
Третокласникът показал не само компютърни умения, но и спортни, като се включил в различни забавления с екипа си – стрелял с лък, преминал по подвижен мост и пътувал с „воден лифт”, катерил се по стена… Дали това наистина е състезание по информационни технологии? Да! Едно отпочиващо-натоварващо, но с много приятни забавления състезание приключи, а нашият Знайко добре разбра, че цената на победата е много труд, постоянство и знания. В своята възрастова група от цяла България е класиран на второ място. Достойно приема класацията, защото пред него е една дама от София. Космическата история на ученика от 3а клас в СОУ „Иван Вазов” разбрахме на 7 май, когато бе заключителният етап на Знайковците от цялата страна. Пожелахме успех на упорития състезател в старопрестолния град и той успя да защити званието Знайко по информационни технологии!
Нека благодарим и на Сдружение „Образование и технологии”, на Майкрософт – България и издателство „Изкуство”, че са намерили път към малките ученици на България чрез състезанието по IT „Знайко”, както и за неговата добра организация. Те доказват, че новите информационни технологии трябва да са част от образователното ежедневие на учениците още в началния етап на образованието.

 

Пътят на победата
Back to top button