Пътят на хляба

Пътят на хляба

„Пътят на хляба”! Най – древният път! Започна от град Плевен, прекоси Дунавската равнина до Никопол – там, където свършва и започва България.

Благодарение на младата и талантлива екскурзоводка Дeяна, вниманието на децата беше насочено към обширните полета, където вече бяха засети нивите с пшеница. „Тези семенца ще поспят под  пухкав сняг и напролет ще покрият земята ни със зелен килим. Когато през лятото узреят, ще ги ожънем и златните зрънца ще потеглят към мелниците.”

Пристигнахме в Никопол – древен град – траки, римляни… Видяхме великата река Дунав, която досега виждахме само на картата на България като синя лента. Снимахме се до ферибота, който се отправи към град Турну Магуреле  в Румъния, превозващ огромни камиони. Посетихме чешмата на Елия и научихме за писмото на нейния любим, който построява тази чешма , за да се знае и помни и до днес любовта им. По пътя на връщане спряхме пред раннохристиянската църква“Св. св. Петър и Павел”, построена по времето на Второто българско царство. Децата бяха впечатлени от уникалната архитектура и непрекъснато снимаха.

Потеглихме за с.Муселиево. Попаднахме на място, което ни върна години назад в бита на хората. Мелница от 1936 година, която е осигурявала хляб на целия Дунавски регион. Автентична, работеща. Любезният мелничар ни разказа как се мели зърното, за да стане на брашно, от което месим хляб и много други тестени изделия.

На всяко дете беше осигурена възможност да меси тесто в дървени нощви. Всички се включиха с огромно любопитство и удоволствие. Малките тестени топчета взеха за вкъщи, за да ги изпекат. „Докато се приберем, ще втасат!” Много забавно беше и състезанието за най-качествено и бързо сортиране на семена, в което всички се справиха отлично. Остана малко време и за футболен мач.

„Пътят на хляба” приобщи децата към ценностите на българите – трудът, семейството, хляба. След тази екскурзия, малките второкласници ще ценят повече хляба и ще се отнасят с уважение към хората, които го правят.

А някои  пожелаха да станат хлебари!

Автор: Стелка Кръстева

 

Още новини