„Пътуване между културите” в Полша

Приключи гостуването в полския град Ополе на нашата група от четирима ученици – Весела Маринишева от 9л, Ниляй Метинова от 10з, Иво Колев от 10з и Севда Маркова от 11м – с двама ръководители – Надя Тодорова и Мариела Тодорова. Те представиха училището и страната по време на четвъртата мобилност по проекта „Пътуване между културите” по международната програма „Коменски”. Уморени, но доволни и с много впечатления се върнаха в Плевен нашите представители. Какво споделиха те след завръщането?

На 20 февруари вечерта те пристигат в Ополе. Посрещнати са много топло и сърдечно в училището домакин на 21 февруари сутринта, след което разглеждат училището. След това е първата работна среща на учениците и учителите, на която са поставени задачите и учениците са разделени на три групи за работа. По-късно сутринта е официалното посрещане, а в ранния следобед всички гости по проекта се срещат с кмета на Ополе. След това посещават Историческия музей в Силезия, който има няколко отдела и богата историческа сбирка. Този ден завършва с дискотека за учениците в училището и официална вечеря за учителите. Полската преса отразява работата по проекта и предстоящите дейности.
На 22 сутринта е втората работна среща, на която са уточнени въпроси, свързани със следващите мобилности в Холандия и Румъния.  Учениците работят  по групи по зададените проблеми. След това всички участници в работата по проекта посещават градовете Величка и Краков. В град Величка нашите ученици са впечатлени от посетената Солна мина. Запознават се с начините за добиване на сол, както и с интересните зали под земята, параклис, подземно езеро и др. Краков очарова посетителите със своите катедрали и средновековни сгради, но Историческият музей в града определено се оказва най-интересен за гостите. Там чрез холограмни изображения и звукови ефекти се пресъздава атмосферата на средновековен Краков.
На 23 февруари сутринта е третата работна среща. Учителите уточняват детайли във връзка със следващите срещи, а учениците работят и приключват крайния продукт от съвместната си работа. Нашите ученици представят пред публиката своето оригинално решение – раппесен, в чийто текст са вплетени решенията на проблемите, по които се работи – алкохол и наркотици, безработица, миграции, проблеми на младежта. На фона на песента са подарени мартеници на всички участници в срещата и брошури с текста на песента. Тя е харесана от всички и те я запяват заедно. На всички участници са връчени сертификати от домакините. Следобед  в музея в Берковице е проведен семинар на тема: „Великденски традиции”.  Представени са различни техники за боядисване на яйца. Последният ден от гостуването в Ополе завършва с официална вечеря за всички участници в тази среща по проекта.
На 24 февруари гостите отпътуват от Полша. Сбогуват се със своите приятели и си пожелават нови срещи и нови съвместни проекти. 

Polska_2

Back to top button