„Пътуване между културите” – ден втори

Вълнуващ втори ден преживяха на 10 май гости и домакини, участници в международния проект по програма „Коменски” – „Пътуване между културите”. Денят започна рано сутринта с пътуване до старопрестолния град Велико Търново, а там има какво да се види и научи. Късче средновековна история от крепостта „Царевец” и уникална възрожденска атмосфера на Самоводската чаршия. Това бяха обектите, които организаторите избраха да посетят за краткото време, с което разполагаха, за да покажат корените ни, история и настояще. Интерес предизвикаха действащите работилници, автентичната архитектура и съхраненият характерен дух на времето. Нямаше как гостите да не се изкушат от захарните петлета или пък от кафето на горещ пясък. С официална среща в Общината продължи денят. Гостите ни бяха любезно приети от Георг Спартански – председател на Общинския съвет – Плевен. Най-забавната част ги очакваше вечерта, когато на игрището в СОУ „Иван Вазов” се игра традиционната футболна среща между преподаватели и абитуриенти. Тази година тя бе по-различна по няколко причини – отборът на преподавателите бе с международно участие, защото и гостите пожелаха да се включат. Играхме с нови екипи, а между двете полувремена на срещата зрителите наблюдаваха истинска музикална програма. На терена бяха балет „Венда”, пъргавите момчета и момичета от нашата фолклорна група „Въртянка” и неповторимите плевенски момчета от „Ефект”. Високо спортно майсторство показаха и двата отбора, но все пак победиха мъдростта и опитът. Беше забавно – толкова, че дори точният резултат не ни интересуваше. Какъвто и да е той, тортата винаги отива при абитуриентите. Като за последно, преди в утрешния ден да им пожелаем „На добър час!”. 
Няма как да разберем какво се случва тази вечер в гостоприемните домове на нашите ученици, за да е пълна информацията ни, но сме сигурни, че по горещите теми от деня разговарят истински приятели.
11 май се очертава още по-натоварен и разнообразен. Гостите с интерес очакват уроците по български език и по фолклорни танци. Ще посетят Панорамата и Музея на виното. Денят ще завърши с връчване на сертификати на всички участници в проекта.

 

Ден втори от гостуването
Ден втори от гостуването
Ден втори от гостуването
Ден втори от гостуването
Ден втори от гостуването
Ден втори от гостуването
Ден втори от гостуването

 

 

 

Back to top button