Патриотизъм чрез изкуство

За учениците от 4.А и 4.Б клас и техните класни ръководители Маргарита Стефанова и Станка Ненчева нямаше никакво съмнение дали да посетят изложбата „Историческо величие „, щом разбраха, че гостува в нашия град. Децата от миналата година изучаваха историята на България в часовете по Човекът и обществото, участваха в Националното състезание “ Моята родина“ и спечелиха много златни, сребърни и бронзови медали и купи, членове са вече трета година на клуб “ Млади възрожденци “ към училището и участваха в различни инициативи на клуба. За тях историята е интересна, изучават я с желание.

В слънчевия четвъртък на 17 октомври поеха към галерия „Илия Бешков“, където беше разположена изложбата. И понеже имаше време до уречения час за посещение, поспряха в Градската градина. Там четвъртокласниците се отдадоха на приятни игри в детския кът и се насладиха на хубавото време.

В изложбата децата бяха посрещнати от млади екскурзоводи, облечени в дрехи от ранното Средновековие. Те ги разделиха  на групи и тръгнаха по различни маршрути. С интерес разгледаха картините с исторически сюжети. Децата разпознаваха изобразените владетели и впечатлиха екскурзоводите със знанията си. Те недоумяваха откъде знаят толкова много за историята ни. В различните кътове четвъртокласниците се забавляваха, като трябваше да открият как се отварят загадъчни ковчежета. Вътре ги очакваха пъзели на историческа тематика Освен да ги подредят, трябваше и да разпознаят владетелите, изобразени на тях. Имаше много емоции, предложения как да се отвори ковчежето, пробваха, докато успеят, състезаваха се коя група първа ще свърши задачата си.

Онемяха пред величието на експонатите, идентични с тези на Панагюрското златно и Боровското сребърно  съкровище. Накрая разгледаха предмети и украшения, създадени по образци на тракийски оригинали. Гидовете разказаха на учениците, че в периода на траките е имало бижутерна традиция от скъпоценни метали да се творят растения. Те се възхищаваха най-много от позлатената роза и златните листенца.

Видяха и съвременни исторически книги за възрастни и деца. Някои ученици проявиха интерес към детските  произведения с патриотична тематика и си закупиха от тях.

Част от учениците със същия билет отново посетиха изложбата „Историческо величие“ със своите родители, за да се обучат на стрелба с лък и да я разгледат пак, защото тя беше като една вълшебна историческа приказка.

Произведенията на изкуството, експонатите, лекциите на гидовете по интересен и съвременен начин показаха на малките вазовчета славната ни история чрез демонстрации и интерактивни занимания, представящи обичаите, бита и миналото на нашия народ. Поучавайки се от миналите исторически събития, четвъртокласниците ще търсят посоката, в която да продължим заедно като един задружен народ.

Беше истински урок по патриотизъм чрез изкуство!

Тагове
Back to top button
Close
Close