Пътешествие с музика във „Фортисимо в клас“

Образователният проект „Фортисимо в клас“ е финансиран от фондация „Америка за България“, със съдействието на г-н Ешкенази и Плевенската филхармония. През тази учебна 2015/2016 година осъществяването идеите на проекта спечелиха за пореден път приятели на класическата музика. В него участваха четвъртокласниците от СОУ „Иван Вазов“, гр. Плевен.

На 22 април, 2016 година се проведе заключителния концерт по програмата „Фортисимо в клас“ в Драматичния театър. Учениците от 4а, 4б, 4в, 4г, 4д, 4е клас от нашето училище с много ентусиазъм се включиха във финалното музикално приключение, отговаряйки на гатанки за различните музикални инструменти, които задаваше водещата – Ани Цолова. Под умелата диригентска палка на Максим Ешкенази, под звуците на симфоничния оркестър на град Плевен, децата от трите училища – СОУ „Иван Вазов“, НУ „Христо Ботев“ и Прогимназия „Цветан Спасов“ направиха музикално пътешествие в различни държави, в познати и непознати за тях градове, с известни музикални произведения. Четвъртокласниците трябваше да открият скъпоценното съкровище „Музика“. Оказа се, че с инициативата “Фортисимо в клас“, още в училище у малките ученици се създаде много настроение с изпълненията на музикантите от плевенската филхармония. Те подариха от душа и сърце на децата една вълшебна приказка с музикалните инструменти. Вазовските четвъртокласници на концерта аплодираха оркестрантите, които вече познаваха от часовете в класните стаи. Със запознаването на различни музикални инструменти те се докоснаха по най-вълнуващия начин до класическата музика.

В плевенския театър зазвъняха приятно струните на цигулката, с която умело се справи виртуозът Хари Ешкенази и се извиси славеевият глас на бийтбокс изпълнителката Адриана Николова Печенката. Детската публика засвидетелства своето уважение към организатори и изпълнители. Приятно впечатление на водещата Ани Цолова по време на концерта направи гората от ръце на знаещи ученици. Те не скриха задоволството си от добре свършената работа на оркестрантите, учителите по музика, както и на любимата ни гостенка по време на час и на концерта, госпожа Петя Александрова.

Ръководството на СОУ „Иван Вазов“, учителите и четвъртокласниците на випуск 2016 година изказаха най-сърдечна благодарност на организатори и изпълнители за чудесните мигове в залата.

Желаем им здраве, нови постижения, неугасващ творчески заряд за популяризиране на музикалното културно наследство в името на българската  духовност!

 

Back to top button