Първокласниците празнуват в буквеното царство

Всичко първо е красиво.

Първа песен. Първи час.
Ала няма по-щастливо
от детето в първи клас.

Много вълнения съпътстваха подготовката за тържествата на първокласниците – научиха се стихчета за буквите, драматизираха се любими четива от буквара, чуха се песни за първата любима книга и за тайнството на буквичките, изигра се първото буквено хоро. 

Дълго време в класните стаи на първокласниците течеше трескава работа за необикновения празник, който не е отбелязан с червено в календара. Бялата дъска и класните стаи бяха изпъстрени с цветя, буквички, балони. Един нарисуван щъркел, предвестник на пролетта, сякаш току-що бе донесъл кратко писъмце: „Азбуката вече знам, вече ще чета и пиша сам”. Първокласниците плениха многобройната си публика с ентусиазъм и знания, защото имаше и изненади – да прочетат мъдри мисли и гатанки за здраве, приятелство, книги, труд, училище, знание, обич… В царството на буквите се решиха и езикови задачи. Оживяха приказни герои – Хитър Петър, Лиса и Вълчо… Малките ученици убедиха всички, че наистина са грамотни. Те обещаха пред „читанката” и „книжката”, че ще продължат пътя на знанието. Разделяйки се с букварчето, се представяха една по една неговите буквички. Те блестяха на коронките на малчуганите.
Родители, близки, колеги от училището уважиха детското желание за изява. Доволни от свършеното, първокласниците след тържествата бяха почерпени и удостоени с обич и внимание от своите родители. Всички деца получиха книжка, която ще четат след букварчето. Нали са вече грамотни?! Най-хубавото нещо на света е книгата. Много топли спомени отнесоха в домовете си всички, присъствали на празниците. А най-щастливи сред тях бяха децата – горди възпитаници на своето училище! Те получиха и първите си свидетелства за грамотност, изготвени от учителите с много доверие към тях.
Учителките на малките ни ученици – Валя Личева, Цветомира Стойчева, Татяна Събкова, Иванка Костова, Людмила Ванкова ги приветстваха и им казаха, че буквите ще им бъдат приятели за цял живот. В първия час тетрадките им бяха като бяла квадратна леха. Те със знанията и с опита посяха чудното стръкче на любовта към книгата, човешката доброта и приятелство. Пожелаха на своите възпитаници здраве и успех в усвояването на крепостта наука. Учителките от занималните – Надя Тодорова, Наталия Тодорова и Наталия Игнатова, им казаха да бъдат послушни и ученолюбиви.
Родителите на малчуганите ги приветстваха с думите: „Полагайте все така труд, усилие огромно – четете и пишете неуморно! Не се плашете! И да учите! Така в бъдеще ще сполучите! Като пчелици, сбиращи прашец, сбирайте знания безчет!”
На празника в царството на буквите весели и доволни усмивки огряваха цялото училище и има защо – първокласниците от СОУ „Иван Вазов” са вече грамотни!

 

1 б клас
1 в клас
1 г клас
1 д клас
Back to top button