Първокласниците откриха Националната библиотечна седмица в Плевен

Деветата поредна Национална библиотечна седмицастартира на 12 май. Тази година инициативата преминава под надслов „Библиотеките откриват нови хоризонти“. 

 

Целта на кампанията е да се насочи вниманието на по-широкия обществен кръг към значението на библиотеките- тяхната роля на места, където се култивира вкус към литературата, насърчава се желанието за четене, осигурява се неограничен достъп до информация и знания. Идеята е да се покаже, че тези институции откриват нови хоризонти за децата и младите хора: малките се приобщават към магията на приказните светове и така се стимулира ранното им развитие, на по-големите пък е предложена предразполагаща среда за учене, качествено забавление и обогатяване на културата- безопасен кът, където те могат да съчетаят полезното с приятното.
В СОУ „Иван Вазов“ разбираме и подкрепяме подобни кампании, затова решихме да се включим в инициативата на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ по отбелязване на Националната библиотечна седмица- демонстрационно състезание на най-добре четящите първокласници на Вазов.

Вече ви разказахме, че г-жа Севдалина Цолеевска, представителка от детския отдел, посети първолаците ни в час по четене. Жената им донесе красиво илюстрирани детски книжки и малчуганите имаха възможност да покажат новопридобитото си умение да четат. Целта на визитата на г-жа Цолеевска беше да подбере най-умелите малки четци, които да участват в надпреварата в Националната библиотечна седмица.
Очакваната дата на посещението в библиотеката дойде и домакините бяха подготвили много интересни занимания за първолаците, които пристигнаха със своите класни ръководителки. Първо малките гости слушаха с интерес приказката „Мечката и лошата дума“ и бяха поканени да споделят своето мнение за героите и постъпките им, което беше причина за интересна дискусия. Следващата им задача беше да подредят в правилен ред разбърканите думи на дадено изречение, което даде възможност на учениците от всеки клас да покажат добре координирана екипна работа. Организаторите бяха поставили ясни правила и следяха не само за правилен словоред, но и за правопис и краснопис. Третото и последно задание беше подреждането на пъзел от думите на българска пословица. То почти доведе до изравняване в силите на отборите, поради отличната подготовка на първолаците.
Победите обаче винаги има и този път това беше екипът на учениците от 1 г клас с класна ръководителка г-жа Вили Заркова. Нейните възпитаници, които се оказаха най-добрите сред първолаците, си спечелиха читателски дневници, където да продължат да записват прочетените от тях заглавия.
Поздравяваме малчуганите и тяхната преподавателка за успеха им, а на победените пожелаваме да не се отказват от четенето.
Очакваме с нетърпение още нови срещи на малките ни ученици с вълнуващия свят на книгите!

 

Силвия Тачева, 10и клас

 

Back to top button