Първокласниците изпратиха своите мартенички

Изпратена навреме мартеничката носи радост на близки и познати далече от нас. Подаряването на мартеница е още жест, който дарява щастие и е един символичен начин да накараме децата от Центъра за настаняване от семеен тип да посрещнат месец март с усмивки на лицата, да усетят че имат приятели. Затова малките първокласници от I д клас на СОУ „Иван Вазов“ решиха да поднесат изненадата на своите приятели и донесоха в училище своите мартенички, надписаха пощенски пликове с имената им и поставиха в тях не една, а по няколко мартеници. Центърът , в който живеят малките плавници, е в комплекс „Сторгозия“, но кога разстоянието е било пречка да поднесем приятна изненада?
Катрин Христофор Илиева предложи заедно със своето семейство да посети Центъра за настаняване от семеен тип и точно на първи март да поднесе нашите дарове от сърце. Можем само да съжаляваме, че сме още много малки и не успяхме да изработим мартениците, но сме твърдо решени когато пораснем и станем второкласници да сплетем бели и червени конци и сами да направим мартениците, които отново ще подарим на децата и заедно с тях ще и поднесем нашата обич и истинско детско приятелство.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта. Вярва се, че мартениците пазят къщата да не влезе лош човек, а хората предпазват от болести и уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, а червеният – здраве и сила. Видите ли първия щъркел или първото напъпило дръвче, свалете мартеничката и я сложете под голям камък. След девет дни проверете под камъка какви животинки са се събрали. Колкото са повече, толкова придобивки ще получите през годината.
Всички деца от I д клас отправят своите добри пожелания към Марияна, Звезда, Есмералда, Калин, Севдалин, Тодор, Иван, Мартин, Божидар и техния дом за здраве, много сили и късмет.

1klas mart2
Първокласниците изпратиха своите мартенички
1klas mart3
Първокласниците изпратиха своите мартенички

Back to top button