Първокласници сред първенците в IT Знайко

С всяка изминала година учениците 1-4 клас проявяват все по-голям интерес към информационните технологии. Използването на технологиите в учебния процес изостава като темпо спрямо скоростта, с която се вдига нивото на умения за работа с компютър у малките ученици.
Още в началото на първи клас учениците от 1 д клас заявиха своя интерес към информационните технологии и с голям интерес се включиха в надпреварата IT Знайко. Родителите ги подкрепиха и проектите, които изпратиха за участие, завоюваха челни места сред най-добрите в страната. Виктор Руменов е на първо място с най-добър резултат от 985 точки сред всички явили се на първи и втори кръг. Деяна Върбанова получи 820 точки, което я нарежда сред първите пет най-добри деца в страната. Тези постижения им дадоха възможност да участват в трети кръг, като не заплащат такса за участие.
Отличните резултати ни зарадваха, но и мотивираха децата да работят с още повече хъс и желание. Димитър Мирчев и Кристина Георгиева също се присъединиха и се регистрираха за участие в областния кръг на състезанието.
Директорът на СОУ „Иван Вазов“ поздрави учениците за успешното представяне и им връчи изпратените от организаторите награди и грамоти.

Създателите на състезанието IT Знайко са Сдружение „Образование и технологии“, гр. Бургас, които са избрали такъв формат, че да подържат постоянен и жив интереса на участниците. Затова IT Знайко се провежда в четири кръга. Първите два са дистанционни, а вторите два – присъствени и то се провежда през цялата учебна година , като стартира след 15 септември, а националният кръг се провежда обикновено през април или май. Участието в първи и втори кръг дава възможност да участват и да усъвършенстват уменията за работа. Така децата виждат своите възможности и ги съизмерват с тези на децата в цялата страна с интерес към информационните технологии. Ако пък някой не е успял да участва в дистанционните кръгове, то той може да се включи и да участва в областния кръг. Участници в състезанието IT Знайко могат да бъдат всички ученици 1 – 4 клас, които имат умения за работа с компютърни технологии, независимо дали изучават информационни технологии в училище или не. Участието е индивидуално.
От изключителна важност е на учениците да се представят разнообразни теми за работа, от които те сами да избират. За да избере тема, която да е подходяща да разкрие възможностите му и ученикът да се представи добре, е необходимо той да направи преценка на знанията и уменията си, да прецени силите си и да си представи крайния резултат. По този начин учениците отново са активни участници при планиране на собствената си учебна дейност.
Продължение на състезанието IT Знайко е организирането и провеждането на летни лагер-школи на море и планина – IT Знайко Ваканция. В тези школи могат да участват всички ученици. Провеждат се занятия в групи според нивото на умения на учениците. Организират се много скаутски игри и инициативи, целящи извеждане на децата сред природата и отделянето им от компютъра през свободното от училище време.

Znaikovci2
Сред първенците в IT Знайко
Znaikovci3
IT Знайко

Back to top button