Първи учебен ден

Свежо есенно утро. Във въздуха витае някакво очакване. По музикална стълбица от слънчеви лъчи се спускат развълнувани детски гласове. 15 септември 2015 година… Малки и големи ученици, придружавани от родители и близки, отрано изпълват площадката на СОУ „Иван Вазов“. Те са празнично облечени, със светнали лица. За 109 път училището е готово да посрещне своите над 1400 ученици. Шест паралелки първокласници трепетно ще прекрачат прага на първата си класна стая. Вълнението блика от широко отворените им очи. Те излъчват радост и почуда, очакване и надежда.

Всички тези деца и млади хора оживено разговарят, споделят преживявания от лятото, коментират желанията и плановете си. Спомените ги изпълват с носталгия, която отстъпва пред тръпката от новото начало, от идващите предизвикателства. Сред пъстрите цветя избликват пламъчета на смеха. Утрото ехти, изпълнено с радост, копнежи и вяра.
В 9 часа всичко стихна. Започна тържествената церемония. С маршова стъпка знаменосците изнесоха училищното знаме. Зазвуча химнът на Република България и под неговите звуци към небето се издигнаха бавно националният флаг и училищното знаме. Под музиката на „Ода на радостта“ бе издигнато и знамето на обединена Европа.
Господин Димитър Митев – директор на училището – с кратко, но вълнуващо слово откри новата учебна 2015/2016 година, като се обърна към учениците, техните родители и учителите. Топли и окуражителни думи отправи към малките първокласници и децата от подготвителната група. Той ги увери в това, че ще получат внимание, разбиране и подкрепа от своите учители. Директорът посочи и някои проблеми, стоящи пред училищното ръководство, но изтъкна, че за тяхното разрешаване налице е желание и воля.
Госпожа Лора Тодорова, представител на Училищното настоятелство, поздрави всички ученици и учители и им пожела здраве, бодрост и успехи. Тя подчерта изключителната роля на СОУ „Иван Вазов“ в подготовката на децата не само като знаещи и можещи, но и като пълноценни личности.
Група момичета от четвърти клас поднесоха музикален поздрав към малките първолаци. Мария Димитрова, ученичка от първи клас, изпълни стихотворението „Първокласник“. Малката рецитаторка беше много развълнувана, но преодоля притеснението и в гласа й звучеше гордост, че вече е ученичка в това училище. В следващото музикално изпълнение към госпожиците от четвърти клас се присъедини и един кавалер. Песента предизвика одобрение, усмивки и аплодисменти.
В края на програмата господин Митев,по традиция, пое менчето, украсено със здравец и шегувайки се, плисна вода, за да е спорна новата учебна година. Разсипа медни тонове старият училищен звънец и под звуците на песента „Детство мое“ в сградата влязоха най – малките ученици, следвани от целия начален курс, петокласниците и осмокласниците.
Да ни е честита новата учебна година! Нека е успешна, вдъхновена и творческа!

 

Деница Вакова, 10л клас

Back to top button