Първи ден от визитата по проекта

Горди сме да се похвалим, че представяме не само Плевен, но и цяла България в европейския екопроект „Повече дървета? Да, моля!“. След като част от нашите преподаватели се насладиха на гостоприемството на Полша, Португалия, Естония и Хърватия, дойде и нашият ред да бъдем домакини по проекта.
В мъгливата и мразовита утрин на 19 ноември нашето училище кипеше от живот, защото се извършваха последните трескави приготовления по посрещането на чужденците. Ученици от начален курс, облечени в традиционни български носии, чакаха с нескрито вълнение чуждестранните гости. В 8:20 те пристигнаха и по стар български обичай ги посрещнахме с топла пита и шарена сол. След това директорът, г-н Димитър Митев, ги приветства с няколко топли думи в зала „Европа“. След речта му дойде ред да погледаме малко презентации.

 

Като домакини ние представихме първи своята презентация, разказваща за българските коледни обичаи и мястото на коледното дърво в тях. Презентацията беше придружена с представление на момчета от начален курс, които изпяха няколко коледарски песни и сурвакаха гостите. След нас своята презентация представиха румънците. Преди това обаче румънските ученици, които също така ще се порадват и на гостоприемството на няколко български семейства, ни дадоха възможност да се насладим на невероятното изпълнение на няколко традиционни румънски песни и една песен на английски език, създадена специално за проекта „Повече дървета? Да, моля!“. След своето изпълнение всеки от тях получи като подарък по една елха-играчка за украса на коледно дръвче. Въпреки, че бяха притеснени и българските, и румънските деца се представиха много добре. След това своите презентации показаха и Полша, Хърватия и Турция. В тях бяха представени традиционни коледни сладкиши, характерни за всяка от страните. Поляците поднесоха като подарък ядки и сушени плодове.
За гостите беше подготвено специалното представление от деца от начален курс, подготвени от своите учителки Кося Евтимова и Надя Тодорова. Нашите чуждестранни приятели се насладиха на отличните танцови умения на учениците, които им представиха един български народен танц.
След кратката пауза чуждестранните учители отидоха на работна сесия, а учениците от Румъния прекараха един творчески час в кабинета по информатика, където трябваше да покажат своята сръчност като изработят картина на тема „Повече дървета“ с помощта на графичния редактор Paint. След като завършиха творбите си, всеки от учениците получи по една награда за труда си. Те присъстваха и на открит урок в подготвителната група.
След това се проведе пресконференция в пресцентъра на БТА Плевен, а след нея гостите отпътуваха за Орешака. В румънския автобус атмосферата беше наистина приятна- учениците пееха, смееха се и дори не им личеше колко са изморени. В с. Орешака гостите посетиха Националното изложение на занаятите и изкуствата и Троянския манастир. Имаха възможност да научат малко за историята на българските занаяти, а Петър Лазаров дори им показа на живо и на момента как се резбова и сподели няколко любопитни неща за своята работа. Нашите чуждестранни приятели разгледаха с голям интерес и Троянския манастир и отпътуваха за гр. Ловеч. Там те се разходиха из Покрития мост.
Уморени от разходката, гостите се завърнаха в Плевен. За утре домакините са им подготвили още много изненади.

 

Силвия Тачева – 10и клас

vizita den1 2

Back to top button