Първи Б клас чества Деня на Земята

Всяка година – на 22 април цял свят чества Деня на Земята. Различни дейности за опазването на природата в този ден целят да обединят хората на планетата в защита на околната среда. От инициативата тази година призовават в този ден да започнем каузи и акции, които да продължат дълго през годините, за да надскочим еднодневния ефект: като да посадим дървета в името на Земята, да преминем към възобновяема енергия, да се борим за изпълнението на договорките от срещата за климата в Париж.

Тази година се навършват 46 години от първото честване на Деня на Земята. През 1970 г. на този ден движението дава израз на зараждащото се гражданско самосъзнание, насочващо вниманието към екологичните проблеми. Милиони северноамериканци излизат тогава на шествия по улиците на градовете си в знак на протест срещу унищожаването на природата.

Учениците от първи б клас също се включиха с желание и интерес в честването на този световен ден. В началото на часа, посветен на Земята,те поговориха и обсъдиха защо този ден е толкова важен и как всеки може да се включи в опазването на нашата планета.

Тези деца се обучават в идеите на предприемачеството и проведоха заниманието си по специалната тема „Явор и зеленчуковата градина“.

Първо те се запознаха с историята на малкия Явор, който участва в проект на училището за създаване на собсвена зеленчукова градина, с което класът оползотворява празно място в двора с нещо полезно за всички, разбира защо трябва да се засаждат растения и работи задружно в екип.

Децата чуха увлекателната история на Явор и класа му, разгледаха интерсна презентация за него и отново поговориха за нуждата от опазване на околната среда от всички.

След това те научиха кои са стъпките за засаждане на различните видове растения- дървета, храсти, треви. Видяха какво е семе, зърно, кълн, фиданка.

Разбраха нуждата от дърветата за пречистване на въздуха и на плодните и зеленчукови растения за храна.

Настъпи и най-интересната част-децата засадиха сами свое собствено растение по всички правила – съд, семе, почва, вода. В очите им личеше радост и гордост от това, че сами правят всичко това.

Накрая се снимаха край елхичката в двора на училището ни, която беше посадено от техните батковци и каки преди пет години и се учудиха колко е пораснала.

Учениците от първи б клас си пожелаха и техните растения да израстат и повече хора да разберат нуждата от зеленина на планетата Земя.

Back to top button