Панаир на учебните проекти „Подай ръка”

10 и 11.04.2012 г. Ваканция. Априлска или Великденска, както искате я наречете. Всъщност това е без значение за над 40 ученици и техните учители от цяла България, които откраднаха от своите почивни дни, за да присъстват на Първия национален панаир на учебните проекти „Подай ръка”, организиран в гр. Димитровград от сдружение “Начално образование” и община Димитровград.

През тази учебна година от нашето училище по проекта „Подай ръка” работиха 1б и 3д клас с класни ръководители Евелина Ницова и Милена Вълова. Представители от тези класове представиха работата по проекта на организираното в Димитровград уникално образователно събитие – панаир на учебните проекти. Учениците от 3д клас Ясмин Инджиханова Наабиева и Захари Емилов Маринов присъстваха там и представиха дейностите на класа. Това са и техните първи журналистически прояви, тъй като съвсем скоро на 3д, работейки по програмите на „Джуниър Ачийвмънт”, предстои да издаде вестник на класа. Ето какво разказват Ясмин и Захари за тези два дни.

 

Едно пътуване до Димитровград

Здравейте, казвам се Ясмин и искам да ви разкажа за нашето представяне в Димитровград.
Когато госпожата ни съобщи новината, че ще пътуваме, ние много се развълнувахме, но и се притеснявахме. Щом дойде големият ден, рано сутринта потеглихме на път. Аз и Захари репетирахме своите реплики в колата. Мина време и ние пристигнахме в града. Той беше много голям. Другото, което ми направи впечатление, е, че беше много чист в сравнение с нашия град.
Първо отидохме в Общината и майката на Захари проведе няколко телефонни разговора. Така разбрахме къде трябва да отидем. Щом излязохме от голямата сграда и завихме вдясно, видяхме госпожа Първанова. Тя ни се представи и ни разведе из залата. Разгледахме и се настанихме.
Преди нас имаше много деца, които се представяха. Техните проекти също бяха добри, но от нашия проект по-хубав нямаше. Когато дойде нашият ред, аз и Захари хванахме плаката, който бяхме направили, и се изправихме на сцената. Пръв се представи Захари, а после и аз. Обяснихме как сме започнали, как сме се досетили, дали сме успели. И така, след като разказахме всичко за нашата обща работа, ние пуснахме презентацията. Цялата публика беше смаяна. След като свърши, получихме подаръци.
Това е всъщност цялата история. Всички бяхме доволни от свършената работа. Надяваме се да продължим да правим благотворителност, защото така правим добри дела. Вижте нашата презентация, тя представя нашата обща работа с децата от Центъра за настаняване от семеен тип. Приятно гледане.

 

На Панаир на проектите

2011 година бе обявена за година на доброволчеството. Ние, учениците от 3д клас, заедно с госпожа Вълова решихме да подадем ръка на децата от Центъра за настаняване от семеен тип. Заведохме ги на екскурзия и им подарихме подаръци. Започнахме да се събираме, за да играем заедно, защото бяхме станали приятели.
През пролетта на 2012 г. госпожа Първанова от сдружение „Начално образование“ ни покани да участваме и споделим нашите преживявания на Първия национален панаир на проектите „Подай ръка“.
Госпожа Вълова възложи на мен и Ясмин да представим работата на нашия клас в Димитровград. Ние се готвихме цяла седмица.
На 10 април заминахме за Димитровград. Пристигнахме по обяд. Панаирът на проектите бе организиран в една красива уютна зала в центъра на града.Тя беше пълна с деца и гости. Панаирът бе открит от г-жа Първанова и кмета на Димитровград. Те стояха на красива сцена, заобиколена от хартиени ръце. До тях имаше екран, на който се виждаха участващите презентации. Децата представяха проектите си, стоящи в различни раздели: „Подай ръка” – на детската градина, на близкия парк, на исторически обект,на недоловимото и различното.
Най-накрая дойде нашият ред. Хванахме по един край на плаката и плахо излязохме на сцената. Когато си казвахме репликите, публиката ни гледаше като застинала, а щом презентацията тръгна и се чу музиката, всички онемяха. Последваха бурни ръкопляскания. Нашият проект беше най- хубав. Госпожа Първанова ни поздрави и лично ни връчи подаръците.
На другия ден, на закриването, всички се събрахме на сцената в същата зала и протегнахме ръце нагоре, за да пресъздадем целта на всички проекти. Имаше тържествена реч по повод закриването на проекта. За съжаление конкурсът нямал състезателен характер, защото всички проекти са много хубави. Но другата година ще се проведе пак и ще участват още повече проекти. Очакваме ви!

project pr2

project pr3

Back to top button