Отново в София

Ето че дойде 30.05.2017 г. – денят на дълго чаканата от нас – учениците от 3г и 3д, екскурзия. Маршрутът ни е отново София.

В края на миналата учебна година посетихме за първи път нашата столица, но се оказа, че един ден е недостатъчен, за да я опознаем. Затова днес с нетърпение очакваме да научим още за нейната история и да се насладим на забележителностите й.

Тръгнахме рано сутринта бодри и в добро настроение. В автобуса се забавлявахме и се наслаждавахме на гледките, които се откриваха около нас.

Първата ни отправна точка бе Националния исторически музей в кв. „Бояна“ – един от най-големите и богати музеи на Балканския полуостров. В него са съхранени паметници на културата, представящи историята на днешните български земи от преди 8000 г. до наши дни. Особено възхитени останахме от експонатите, изложени в залите. Впечатлиха ни уникалните съкровища от времето на траките – прочутите в цял свят Панагюрско, Рогозенско, Летнишко съкровище. Видяхме многобройни гробни дарове и украшения, разкрити при проучване на могили в цялата страна. Разгледахме колекцията, която включва предмети от епохата на Първото и Второто българско царство – накити, корони, монети, икони, декоративна керамика. Посетихме и залата, в която с различни предмети е представена борбата за църковна и национална независимост, дейността на революционните организации, избухването на Априлското въстание и Освобождението на България.

Следващата ни спирка бе музеят „Земята и хората“. Бяхме единствената група. Спокойно обикаляхме и разглеждахме невероятната колекция от естествени камъни и гигантски кристали. Някои от тях надвишаваха не само нашия ръст, а и този на възрастните. Видяхме една изключително богата на цветове, видове и форми колекция. Това силно ни въздейства.

Научихме, че по-голямата част от нея е доставена в България от Бразилия. Най-значимият дарител на музея е Илия Делев, който по времето на социализма заминава в Бразилия. Там той работи като миньор и събира тези скъпоценни камъни и кристали. Оказва се, че Бразилия е страна, изключително богата на такива невероятни ценности. Оттам колекцията пътува с кораб до Холандия, а след това с влак е транспортирана до България.

В една от витрините на музея видяхме злато на прах, събрано чрез пресяване от реки в България.

След беседата влязохме в магазинчето на музея и дълго избирахме за близките си естествени камъни за спомен.

След като се насладихме на тези невероятни исторически и природни богатства, съхранени в двата музея, се разходихме около Националния дворец на културата и се разхладихме с вкусен сладолед.

Нашата екскурзия приключи, но отново ще се върнем в София, защото останаха много кътчета, недокоснати от нас.

Back to top button