Отлично представяне на състезанието Spelling Bee

На 10 май 2015г. в хотел „Хилтън”, град София се проведе финалният кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. То се организира от CORPluS, а подкрепящи събитието по традиция са фондация „Америка за България”, Американското посолство, BRITANICA, Edlanta и Министерството на образованието и науката. До тазгодишния финал достигнаха едва 30 от общо 6600 деца, представящи 247 училища от цялата страна. Състезателите бяха ученици от втори до седми клас, на възраст до 14 години.

Надпреварата започна с наистина успорван училищен кръг. В СОУ “Иван Вазов” журито, което оценяваше участниците, беше в състав: г-жа Йоана Дойнова, г-жа Камелия Добрева и г-жа Цецка Василева, преподаватели по английски език в нашето училище, а за втора поредна година с отговорната роля на организатор се зае г-жа Десислава Бинова. Според правилата, по които се проведе състезанието, всеки от учениците трябваше да каже на глас дума, избрана на случаен принцип от общо 500, след което да я спелува, а най-накрая да я повтори отново. Разбира се, всички участници се представиха повече от достойно, но на регионален кръг се класираха само двама – Никол Петрова от 5б и Ирен Костова от 6а клас. Госпожа Бинова сподели, че успехът не е дошъл случайно. Тя се занимава с подготовката на Никол за втора поредна година и е повече от щастлива, че дългите часове упражнение в училище и извън него са дали такъв положителен резултат.
На втория етап, провел се на 18 април във Велико Търново, двете момичета трябваше да подготвят с 200 повече думи отколкото на първия, а именно 700. Радваме се да съобщим, че за първи път до национален кръг, където голямата награда беше едноседмичен езиков лагер в Банско с преподаватели американци, достигна ученик от Плевен, и то именно от СОУ„Иван Вазов” – петокласничката Никол. За съжаление една единствена дума попречи на нашата представителка да се нареди в челното класиране, но предвид огромната трудност и конкуренция, смеем да твърдим, че представянето й беше отлично.
Spelling Bee не е единственото състезание по английски език, в което участва нашето училище и чиито организатори са CORPluS. Тазгодишният конкурс за креативно писане „Creative writing” се проведе на 9 февруари, отново с активното участие на г-жа Десислава Бинова. В него се включиха ученици от 6-ти до 12-ти клас, а награди спечелиха Габриела Георгиева от 8м и Галислав Асенов от 8б клас.
Пожелаваме на изявените ни лингвисти да продължават да трупат още много постижения занапред.

 

Глория Писина, Виктория Якимова – 11з клас

Back to top button