Отбелязахме Деня на Земята

На 22 април, по случай Деня на Земята, ние, учениците от  11з клас, по инициатива на нашия класен ръководител Татяна Манойлова, отбелязахме този празник, като посадихме дръвче в двора на училището. Избрахме дървото гинко, вече изчезнало в дивата природа.

Гинко е изключително нежно и красиво широколистно дърво, което единствено от отдел Ginkgophyta съществува и в наши дни. Има дървета от този вид, достигнали до над 2 500 години. Дървото се е появило по времето на динозаврите и е оцеляло в условията, които довеждат до изчезването на различни видове животни и растения. Гинко се смята за един от най-старите реликтни видове дървета в света.

В Древен Китай дървото е достигало до височина 50 метра, но днес острата му корона не превишава 35 метра. От необичайното, архаично жилкуване на листата идва названието билоба, което всъщност означава двуделен. Всяка жилка, която навлиза в листната петура, се разклонява вилообразно на две, докато разклоненията не достигнат върха на листото.  Този тип разклоняване на жилките се нарича дихотомично и е характерно за дърветата от отдела.

Гинко е типично двудомно растение, чиито семена може да се използват за храна в източните култури. Макроспорофилите (мъжките репродуктивни органи) се разполагат в съцветията, докато семепъпките (женските репродуктивни органи) се залагат по дръжките на листата. Семената достигат размерите на маслинов плод.

За жалост, този рядък вид е застрашен от изчезване и е вписан в Червения списък на световнозастрашените видове… Така че, ако някога решите да посадите дръвче, посадете гинко!

Магдалена Иванова – 11з клас

ginko2ginko3
Back to top button